
De koninklijke poppenkast van Laken blijft het volk vermaken. De storm over de Congo-reis van prins Laurent is nog niet gaan liggen, of er dient zich alweer een nieuw incident aan. Laurent legde contact met een dissidente diplomaat op de Libische ambassade die de Khaddafi-getrouwe ambassadeur aan de kant wou schuiven en organiseerde een ontmoeting met minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR). Het blijft gissen naar de bedoelingen van Laurent. Wou hij zich gaan bemoeien met de oorlog in Libië, of wou hij alleen maar zijn utopische bosproject in de woestijn redden en zijn mogelijke financiële belangen veilig stellen? Wie zal het zeggen?
Feit is dat Laurent zich beweegt als een olifant in de porseleinwinkel van de internationale diplomatie. Hij gedraagt zich steeds meer als een ‘schaduwminister van Buitenlandse Zaken’ en dat kan niet de bedoeling zijn. Luc Van der Kelen (Het Laatste Nieuws, 08.04.11) merkt met enig sarcasme op dat Laurent wat op Leopold II begint te lijken. “Wie weet zoekt hij een land om te koloniseren.” Van der Kelen wijst erop dat het geen toeval was dat koning Boudewijn het koninklijk ambt voor vrouwen openstelde. Aan de intellectuele capaciteiten van prins Filip werd en wordt al jaren getwijfeld, om nog maar te zwijgen van de fratsen van zijn olijke broer. “De koning moet beseft hebben dat Laurent laten doen, het einde van de monarchie zou betekenen en een institutionele crisis zou veroorzaken.”
Gesjoemel met geld van de marine, een stapel verkeersboetes, onbeschoft optreden tegen vliegtuigpersoneel en journalisten, onduidelijke activiteiten met zijn vzw’s, diplomatieke uitschuivers. Net wat te veel pijnlijke incidenten om nog langer toe te dekken of – zoals de Franstaligen steevast doen – te spreken van ‘een Vlaams complot’. Yves Leterme roept Laurent vandaag op het matje. “De laatste kans die moet je Laurent nog schenken”, zong Leterme deze week nog in de Kamer, maar het geduld is op.
De Belgische monarchie davert op zijn grondvesten en het is alle hens aan dek om de meubels te redden. De vraag is maar of mogelijke maatregelen ook zullen helpen om het brokkenparcours van de prins een halt toe te roepen. Laurent is een ongeleid projectiel. “Misschien dat een elektronische enkelband kan helpen”, suggereert Van der Kelen nog. Het is een leuk slot, maar misschien schrijft Laurent voor de inkt droog is alweer een nieuwe aflevering in de koninklijke soap.
In de VRT-berichtgeving (TerZake) over de fratsen van Laurent kwam “de republikeinse oppositie” (N-VA en LDD) aan het woord, maar het Vlaams Belang – traditiegetrouw – niet. Wat zegt u? De VRT “een baken van correcte en onpartijdige berichtgeving? Dag Jan!
Gerolf Annemans trok in de Kamer hard van leer tegen de poppenkast van Laken. Klik hier voor zijn tussenkomst.