Nieuws
dinsdag, 02 aug 2022

In de kijker: KRISTOF SLAGMULDER

Het parlementair reces is een ideaal moment om even terug te blikken op het voorbije werkjaar. Vandaag Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder.

“In de commissie Onderwijs volg ik alles op wat met hoger onderwijs te maken heeft. Wat mij opvalt, is dat de politieke correctheid en woke censuur in onze hogeronderwijsinstellingen alsmaar toeneemt. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld het ontslag van Sam Brokken, lector en onderzoekshoofd Gezondheidswetenschappen aan de PXL Hogeschool. De reden van zijn ontslag werd al vrij snel gelinkt aan zijn kritiek op de toenmalige vaccinatiestrategie en zijn vraag naar een meer open debat en koerswijziging in de aanpak van de coronastrategie.

Ook werden recent twee medewerkers van de Universiteit Antwerpen geschorst nadat ze enkele kritische uitspraken deden over de multiculturele samenleving in een privégesprek dat illegaal gefilmd en gepubliceerd werd. Met de uitspraken was uiteindelijk weinig mis en ze waren al helemaal niet racistisch. Helaas werd door minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) uiteindelijk ook deze kwestie afgedaan als een louter interne gelegenheid in plaats van ervoor te zorgen dat de vrije meningsuiting in onze hogerondewijsinstellingen gegarandeerd zou blijven. Universiteiten moeten opnieuw standplaatsen van het vrije woord worden.”

Wat zijn uw doelstellingen en aandachtspunten het komende parlementaire jaar?

"In het Vlaams Parlement houden we met de Vlaams Belang-Onderwijscel de vinger aan de pols inzake alles wat te maken heeft met onderwijsgerelateerde thema’s: van het lerarentekort, de daling van de onderwijskwaliteit, de spijbelproblematiek tot de woke censuur in onze universiteiten. Ons onderwijs is de voorbije jaren te veel mismeesterd en het wordt hoog tijd dat we de kwaliteit opnieuw kunnen opkrikken. In de commissie Wonen blijf ik ook het dossier opvolgen rond het tekort aan studentenkoten.

Verder focus ik mij in de commissie Buitenlands Beleid en Toerisme op de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië en Schotland, de culturele banden met Frans-Vlaanderen en alle dossiers die met de Vlaamse toeristische sector te maken hebben. Vlaanderen heeft als toeristische bestemming – onze kust, onze kunststeden, onze natuur… - heel wat te bieden en daar kan internationaal nog meer op ingezet worden, zodanig dat de toeristische sector na de coronacrisis opnieuw kan heropleven.”