
Minister Tommelein wil het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij en dit eventueel met een gedeeltelijke beursgang. Het Vlaams Belang is van mening dat dit op zich een stap in de goede richting kan zijn, maar stelt vast dat in het scenario van de minister de lokale intercommunales kunnen blijven bestaan en dat de ingrepen van de minister hier beperkt blijven tot kleinere regionale bestuurscomités en het verdwijnen van zitpenningen in die comités.
Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin is daarom kritisch: “Wanneer niet wordt geraakt aan de huidige intercommunales zal de energiefactuur onmogelijk tot een redelijk niveau kunnen worden teruggebracht. In het voorstel van de minister wordt het taboe van de ‘redelijke vergoeding voor het geïnvesteerde kapitaal’ niet in vraag gesteld. Het Vlaams Belang wil dat energiedistributie volledig uit gemeentelijke handen wordt genomen en in Vlaamse handen komt. De Vlaamse overheid moet om te beginnen meerderheidsaandeelhouder worden van de nieuwe werkmaatschappij.”
Het Vlaams Belang wijst ook de door minister Tommelein gesuggereerde beursgang af. Stefaan Sintobin: “Een beursgang zal niet kunnen voorkomen dat een strategische sector zoals de energiedistributie opnieuw minstens gedeeltelijk uit handen zal worden gegeven aan buitenlandse investeerders. Voor het Vlaams Belang moet energiedistributie in eerste instantie in publieke handen blijven, waarbij wel beroep kan gedaan worden op Vlaams spaargeld.”
Gisteren werd in een recente studie van de CREG nog zwart op wit gesteld dat de elektriciteit voor een Vlaams gezin tussen 2007 en 2016 liefst 112 procent duurder is geworden. Gemiddeld gaat het om een prijsstijging met 561,91 euro per jaar. De belangrijkste factor in deze evolutie zijn wel degelijk de distributienettarieven die voor de Vlaamse gezinnen gemiddeld 152 procent omhoog gingen.
De berichtgeving eerder deze maand over de distributienettarieven in Wallonië die al twintig jaar kunstmatig hoog worden gehouden op de kap van de consument moet ook de Vlaamse regering tot nadenken stemmen. Het Vlaams Belang is er immers van overtuigd dat ook de werkwijze in Vlaanderen in het kader van de huidige intercommunale structuren op het vlak van energie als eerste doelstelling heeft de dividendenstroom naar de gemeenten op peil te houden. De enige oplossing voor het Vlaams Belang is energiedistributie wegtrekken van de gemeenten.