
Chris Janssens vroeg in het Vlaams Parlement om actie na een noodkreet van enkele scholen over streng religieus gedrag van leerlingen tijdens de ramadan.
De pers maakte recent melding van een noodkreet van enkele Brusselse scholen van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs die dit jaar naar eigen zeggen voor het eerst te maken kregen met kinderen die zich streng religieus opstellen tijdens de ramadan. Het ging daarbij onder meer om lagereschoolkinderen die weigeren mee te gaan naar de zwemles omdat ze geen slok water willen binnenkrijgen en om leerlingen die weigeren deel te nemen aan de muziekklas omdat muziek en zingen ‘haram’ (niet toegelaten) zouden zijn.
Koranscholen
Volgens een betrokken directeur zouden de jongeren blootgesteld worden aan “fundamentalistische prietpraat” en zouden ze geïndoctrineerd worden “via schimmige koranschooltjes, vzw’s waarvan niemand weet wat er gepredikt wordt“. Het fenomeen zou zich voornamelijk voordoen in Schaarbeek, Molenbeek en Anderlecht.
Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens ondervroeg minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de verontrustende noodoproep van de directeurs met betrekking tot deze nieuwe fase in de islamisering en vroeg maatregelen om dit gedrag in de kiem te smoren. De onderwijsminister maakte duidelijk dat het voor haar “niet kan dat de normale deelname aan de lessen in de weg gestaan wordt door bepaalde religieuze of culturele overtuigingen“. Ze gaf toe dat er ook de vorige jaren “sporadisch dergelijke problemen waren“, maar bekende geen overzicht te hebben van het aantal betrokken leerlingen of scholen. “Logisch“, volgens haar “want dat zijn zaken waar de scholen op de best mogelijke wijze mee moeten omgaan“.
Lessen
Chris Janssens vond de reactie van de minister nogal pover. Hij eiste een kordater optreden tegenover de extremistische Koranscholen die kinderen een dergelijke fundamentalistische houding opdringen en hekelde minister Liesbeth Homans (N-VA) die Koranscholen eerder had vergeleken met onschuldige “catecheselessen“. De Vlaams Belang-fractievoorzitter vond het ook onbegrijpelijk dat de minister ter zake zelfs niet eens over cijfers beschikte en vroeg haar een meldplicht in te voeren “zodat we goed op de hoogte worden gebracht van dergelijke alarmerende signalen en extremistische ideeën die in de scholen worden gedeeld“. De enige conclusie uit het debat is helaas opnieuw dat onze beleidsmakers nog steeds geen lessen hebben getrokken uit de alsmaar langer wordende reeks islamitische aanslagen in Europa.