Nieuws
maandag, 09 mei 2022

Kerkgebouwen in Brussel: 53 keer vaker vandalisme dan moskeeën

In Brussel zijn kerkgebouwen vaak het doelwit van vandalisme. Tussen 2019 en 2022 werden er in het ganse gewest niet minder dan 53 beschadigingen aan kerken of kapellen vastgesteld. Ter vergelijking: slechts één moskee was in diezelfde periode het doelwit van vandalen. Het staat dus vast dat kerkgebouwen in Brussel 53 keer vaker het doelwit zijn van vandalisme dan moskeeën. “Deze cijfers werpen licht op iets waar men liever over zwijgt: namelijk dat een deel van de Brusselse bevolking ons cultureel erfgoed, allicht om religieuze redenen, verafschuwt en zelfs zo ver gaat om die afschuw in daden om te zetten,” aldus het Vlaams Belang. De partij kondigt aan verdere stappen in het parlement te ondernemen om ons erfgoed te beschermen.

Vlaams Belang-fractieleider in het Brussels Parlement Dominiek Lootens vroeg in een schriftelijke vraag aan Rudi Vervoort het aantal beschadigingen aan religieuze gebouwen op. De cijfers die men meegaf spreken boekdelen. In de periode 2019–2022 werden niet minder dan 53 kerken en kapellen, 12 begraafplaatsen, 2 abdijen en 1 klooster het doelwit van vandalen. In diezelfde periode werd slechts één moskee beschadigd. Kerkgebouwen zijn in Brussel dus 53 keer vaker het doelwit van vandalisme dan moskeeën.

“Een deel van de bevolking van Brussel viseert ons erfgoed om religieuze redenen”

“In Brussel hebben linkse partijen de mond vol over racisme en discriminatie. Deze cijfers werpen echter licht op iets waar men liever over zwijgt: namelijk dat een deel van de Brusselse bevolking ons cultureel erfgoed, allicht om religieuze redenen, verafschuwt en zelfs zo ver gaat om die afschuw in daden om te zetten,” zegt Bob De Brabandere, senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter. “Dat er in dezelfde periode slechts één moskee werd beschadigd ten opzichte van 53 kerken, ligt dan ook geheel in de lijn der verwachtingen.”

De aanleiding om de cijfers op te vragen was het recente nieuws dat zelfs een iconisch gebouw als de basiliek van Koekelberg niet veilig is. “Dat nieuws werd opgepikt, maar situeert zich slechts in een ganse reeks van gelijkaardige incidenten vandalenstreken die ons werden en worden gemeld”, aldus Lootens. “De cijfers die ik van Rudi Vervoort ontving bevestigen enkel wat wij al langer wisten.”

Het Vlaams Belang zal het hier uiteraard niet bij laten en kondigt verdere stappen in het parlement aan. “Dit mag absoluut niet blauwblauw gelaten worden. Ik zal de minister in het parlement dan ook vragen wat hij zal doen om dit soort schandelijke zaken in de toekomst te voorkomen én er voor te zorgen dat de daders worden gepakt én gestraft,” besluit een strijdvaardige Lootens.