Twee jaar geleden besliste de regering dat de eerste kerncentrales in dit land over tien jaar moeten dichtgaan. Tijdens het VRT-programma ‘Terzake’ kondigde Jean-Marie Dedecker aan een wetsvoorstel te zullen indienen dat het sluitingsscenario voor de kerncentrales tenietdoet.
Daar zijn goede argumenten voor. Zo is er het gegeven van de stijgende olieprijzen én het feit dat de olievoorraden op termijn dreigen uitgeput te geraken. Bovendien is het zo dat we uiteraard moeten blijven zoeken naar alternatieve vormen van energie, maar kunnen we op dit moment niet anders dan vaststellen dat er onvoldoende alternatieven voorhanden zijn. Zo zijn de veelbesproken windmolens momenteel goed voor hooguit 2% van onze energievoorziening.
Zoals voorspelbaar was, zorgde het voornemen van Dedecker voor protest op de socialistische regeringsbanken. Johan Vande Lanotte stelde dat, wanneer de VLD op het sluitingsscenario wil terugkomen, de partij maar naar de oppositie moet verhuizen. Dit zorgde ervoor dat de VLD-top andermaal warm en koud begon te blazen. In een reactie liet Bart Somers weten dat parlementsleden weliswaar de vrijheid hebben een wetsvoorstel in te dienen, maar liet hij tegelijk geen twijfel over het officiële partijstandpunt: “Over tien jaar gaan de eerste kerncentrales dicht, wij blijven hoe dan ook het regeerakkoord steunen.”
Dedecker hoeft echter niet te wanhopen, want hij staat niet alleen. Net zoals CD&V en N-VA, liet het Vlaams Belang immers weten zijn wetsvoorstel te zullen ondersteunen. Indien het hem menens is, voegt hij de daad bij het woord en dient hij dus zijn wetsvoorstel in.