Na Vlaamse onafhankelijkheid en vreemdelingencriminaliteit, heeft de linkse kerk een nieuw politiek correct taboe ingevoerd: kernenergie. Wee uw gebeente als u de uitstap uit kernenergie onrealistisch durft te noemen. Vraag dat maar aan William D’haeseleer, de voorzitter van de commissie Energie 2030 die op vraag van minister van Energie Marc Verwilghen een rapport over de uitstap uit nucleaire energie opstelde. “Kerncentrales sluiten en tegelijk aan de Kyoto-normen voldoen, zal duur zijn en ons economisch weefsel sterk verstoren,” zegt het rapport. “België zou de nucleaire optie open moeten houden en de sluiting van de kerncentrales moeten herbekijken,” luidt de aanbeveling.
Het rapport viel niet in goede aarde bij de voorzitter van de SP.a Johan Vande Lanotte, die professor D’haeseleer een oplichter noemde. Daarmee ging hij even hard te keer als zijn collega-voorzitter van Groen!, Vera Dua. De VLD is geschrokken van de felle houding van Vande Lanotte. Aangezien ze tegenwoordig linkser probeert te zijn dan de SP.a, maar nogal wat voorstanders van kernenergie in haar rangen telt, weet deze partij niet welke houding ze moet aannemen in dit dossier. De VLD blaast warm en koud tegelijk.
De reacties van de SP.a en Groen! doen denken aan de commotie die destijds ontstond na de publicatie van een ander rapport dat door Marc Verwilghen, toenmalig minister van Justitie, was besteld. Ook dat rapport durfde een politiek correct taboe te behandelen en ging lijnrecht in tegen de dogma’s van de linkse kerk. Het was het rapport Van San en ging over het verband tussen vreemdelingen en criminaliteit. Wat er toen met dat rapport gebeurde doet niet veel goeds vermoeden voor de toekomst van het rapport van de commissie Energie 2030.
Tegenover de taboe’s van SP.a en Groen! en de onduidelijke houding van de VLD, staat het glasheldere standpunt van het Vlaams Belang. Op ons economisch congres van november 2005 stelden wij dat de uitstap uit kernenergie moet worden teruggedraaid. Toen reeds stelden wij dat het onmogelijk wordt de doelstellingen van Kyoto te halen zonder kernenergie. Bovendien wezen we op het gevaar dat hoogtechnologische sectoren die nu kennis leveren aan de nucleaire sector naar het buitenland zouden verhuizen, met alle gevolgen van dien voor de Vlaamse werkgelegenheid en de inbedding van deze kennis in het Vlaamse technologische landschap. De commissie Energie 2030 geeft ons nu gelijk. Dat SP.a, Groen! en VLD daar niet gelukkig mee zijn, kunnen we begrijpen.