
Het Vlaams Belang wenst procureur-generaal Jean-François Leclercq van het Hof van Cassatie uitbundig te feliciteren met zijn openingsrede van vanochtend.
Niet alleen slaagde de hoge magistraat erin om met een 60 bladzijden tellende tractaat de nieuwe piraterijwet te torpederen. Daar bovenop wist hij de vijf verdiepingen van het nationaal secretariaat van het Vlaams Belang aan het Madouplein aan het daveren te krijgen van het lachen. Rechterlijke uitspraken van dit kaliber zijn eerder zeldzaam.
In een aanvullend en uitvoerig gedocumenteerd betoog van maar liefst 1,5 bladzijden (58 regels) boorde de man de Vlaamse onafhankelijkheidsstrategie vakkundig de grond in. De hoge magistraat vond namelijk het ultieme argument tegen de ontmanteling van België: de autonome haven van Luik! Deze inlandse haven, de derde grootste in Europa, heeft zich namelijk “gespecialiseerd in moderne en intermodale communicatie”.
De proceur-generaal verwacht dat Vlaanderen slagbomen zal plaatsen op het Albertkanaal (of het kanaal gewoon zal afschaffen) en oordeelt bijgevolg dat Vlaamse onafhankelijkheid enkel mogelijk zal zijn wanneer dit kanaal een soort Waalse corridor wordt door Vlaanderen richting zee. Zodra men Wallonië afsluit van de zee dreigen de voormalige Belgische deelstaten immers te belanden in een conflict zoals de Pacific-oorlog van 1879-1883 tussen Bolivië en Peru!
Baraque Michel
De weledelgestrenge procureur-generaal acht het “zijn plicht om dat probleem aan de orde te brengen”. “Meer nog, ik dien er op aan te dringen dat allen die in BELGIE met het vervoer zijn begaan, inzonderheid het vervoer over de zee en over de binnenwateren, worden geraadpleegd.”
In spoedberaad heeft het Vlaams Belang, verpletterd door de luciditeit van de hoge magistraat, zopas beslist akkoord te gaan met diens voorstel, minstens in de vorm van een luchtcorridor. Maar wel op voorwaarde dat de Baraque Michel naar de Noordzee wordt versast, zodat we tijdig kunnen concurreren met de geplande berg voor de kust van Nederland (Het Nieuwsblad, 1 september).
Wij bevelen Coburg aan om aan de hermelijndrager spoedig een medaille toe te kennen voor zijn moed, zelfopoffering, vindingrijkheid en originaliteit. Tevens mag hij verheven worden in de Leopoldsorde voor zijn uitzonderlijke verdienste. Leopold II, notoir voorvechter in de strijd tegen Afrikaanse piraten, zou geen seconde geaarzeld hebben.