Energietaks: Magnette belazert Parlement
Het Vlaams Belang staat versteld van het enorme geklungel dat PS-minister Paul Magnette aan de dag heeft gelegd in het dossier van de zogenaamde “energietaks”.
Maandag maakte de minister triomfantelijk bekend dat hij een akkoord op zak had met de producenten van kernenergie voor de betaling van de som van 250 miljoen euro, zonder tegenprestaties. Dinsdagnamiddag werd de minister in de commissie Bedrijfsleven over de kwestie ondervraagd door vijf Kamerleden, waaronder ondergetekende. Minister Magnette bevestigde toen formeel dat er wel degelijk een (niet-geschreven) akkoord was, dat er geen koppeling was aan andere dossiers (ook niet dat van de verkoop van Distrigas) en dat de twee betrokken maatschappijen deze taks niet zouden doorrekenen aan de consument. Nochtans hadden beide maatschappijen maandagavond nog laten weten dat ze allerminst konden garanderen dat de belasting niet zou worden doorgerekend. Tenslotte verraste de minister de commissieleden met de mededeling dat deze bijdrage jaarlijks zou moeten betaald worden.
Nog maar net hadden we de commissie verlaten of het persagentschap Belga maakte bekend dat er voor Electrabel helemaal geen akkoord was en dat het dossier wel degelijk gekoppeld werd aan de verkoop van Distrigas.
Hiermee is overduidelijk dat deze minister niet in staat is zo’n belangrijk dossier tot een goed einde te brengen. Het is gewoon onbegrijpelijk dat men met een akkoord zwaait als men niet eens over een sluitende en dus geschreven tekst beschikt. Nog veel erger is dat de minister het Parlement belazert door te ontkennen dat er enige koppeling is met andere dossiers.
Het Vlaams Belang heeft van bij de regeringsvorming betwijfeld dat de 250 miljoen euro zomaar door de betrokken producenten zou opgehoest worden, zonder enige tegenprestatie. De regering heeft hiermee een gouden kans gemist om een eerlijk akkoord te sluiten met deze sector, waarbij eindelijk zou afgestapt worden van de lichtzinnige beslissing om de kerncentrales tussen 2015 en 2025 te sluiten. De herroeping van de uitstap uit kernenergie had kunnen leiden tot een veel grotere financiële tegemoetkoming vanwege de producenten. Minister Onkelinx leek gewonnen voor dit idee, maar het was het anti-nucleaire fanatisme van uitgerekend minister Magnette dat een trendbreuk met paars verhinderde.
Voor het Vlaams Belang is het uit den boze dat de regering zou toelaten dat minister Magnette dit dossier verder verknoeit. Een opgelegde taks lijkt alvast een riskante onderneming te worden, want het risico is zeer reëel dat het Grondwettelijk Hof deze belasting zal vernietigen. Het Vlaams Belang eist daarom dat Leterme het dossier zelf in handen neemt en samen met de hele elektriciteitssector een akkoord probeert uit te werken dat zowel nieuwe perspectieven biedt inzake het openhouden van de kerncentrales als de overdreven winsten van de producenten afroomt. Dit is de enige duurzame oplossing voor het
energieprobleem in ons land: enkel via deze weg kan gezorgd worden voor een verzekerde bevoorrading, voor beheersbare elektriciteitsprijzen voor bevolking en industrie én voor een afdoend antwoord op de Europese en mondiale CO2-normen. Premier Leterme zal eerstdaags over deze onverkwikkelijke zaak ondervraagd worden.
Bart Laeremans
Volksvertegenwoordiger