In Lier zijn de coalitieonderhandelingen afgerond en werd het nieuwe bestuur bekendgemaakt. Niet minder dan 6 partijen waren nodig om het Vlaams Belang buiten te houden. Tot op heden gaan ze met hun zessen de koek verdelen. Sterk inhoudelijk werk moeten we dus niet onmiddellijk verwachten.
Jan Mortelmans, fractieleider van het Vlaams Belang, stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen en banken. Deze moeizaam tot stand gekomen coalitie heeft weinig of geen kans op succes. Dit kan toch niet werken, met het Vlaams Belang als enige oppositie? Hij heeft het in Metro (11.12.2006) over een “anti-Vlaams Belangcoalitie”, die “bij de eerste onenigheid zal openbarsten”.
In Gazet van Antwerpen (11.12.2006) heeft hij het vooral over de nadelige effecten hiervan voor de Lierenaars: “Een krachtdadig bestuursakkoord was bijzaak. De verdeling van de posten en het in stand houden van het cordon sanitaire, daar was het om te doen. Het resultaat is dan ook teleurstellend.”
De postjes worden verdeeld tussen VLD, CD&V/N-VA, Lier Leeft (een kartel van SP.A en Spirit) en Lier&Ko. Els Van Weert (Spirit, kartelpartner in Lier Leeft) is blijkens verklaringen in Gazet van Antwerpen meer dan gelukkig met het akkoord: “We hebben een globaal akkoord bereikt en daar zijn we tevreden over”. CD&V van haar kant heeft wel bedenkingen: “Het is een voorwaardelijk akkoord dat wij maandagavond 11 december aan ons partijbestuur voorleggen. Het is een verdedigbaar akkoord maar beschouw ons toch maar als een koele minnaar. CD&V heeft namelijk nooit een coalitie met zes partijen gewild”, aldus hun commentaar.
Mogen wij de heren politici van CD&V opnieuw wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid in het instandhouden van het zogenaamd cordon sanitaire? Ook de Lierenaars en Hooiktenaars zouden meer gebaat geweest zijn met een werkbare coalitie van 2 of 3 partners dan deze monstercoalitie. Lier verdient beter.