
Dat linkse media een bloedhekel hebben aan ‘rechtse rakkers’ of rechtse standpunten is algemeen bekend. Het ontslag van Haye van der Heyden bij de VARA is wat dat betreft een fraai staaltje van ‘Berufsverbot’. Intussen ligt de VARA ook onder vuur vanuit… linkse hoek. Jawel.
“Karaktermoord”
Nogal wat kijkers stelden in de aanloop naar de Nederlandse verkiezingen vast dat de openbare omroep zijn voor- of afkeur maar moeilijk kon verbergen. Of daar vaak zelfs geen moeite voor deed. De liberaal Mark Rutte werd in het populaire praatprogramma ‘De wereld draait door’ brutaal afgeblaft, zijn socialistische uitdager Diederik Samsom werd bejubeld en zowat heilig verklaard. Wilders werd niet eens uitgenodigd.
Hetze is ongeoorloofd
Het Nederlandse mediabestel en de eenzijdige berichtgeving zorgen voor steeds meer ongenoegen bij politici en kijkers. “Berichten is oké, zelf voor politicusje spelen is dat natuurlijk niet. De media is er om te rapporteren en te informeren. Niet om hetzes op te zetten tegen politici die niet de gewenste kleur hebben,” schrijft redacteur Tim Engelbart (De Dagelijkse Standaard). De meeste lezers zullen het daarmee wel eens zijn en misschien onwillekeurig aan de VRT denken… “Of je met belastinggeld televisie moet maken valt wellicht te betwisten, maar met belastinggeld de kant kiezen van één partij is echt uit den boze, het is een hoofdzonde tegen de journalistieke deontologie,” aldus Engelbart.
VRT
Over naar eigen land en de VRT. Ook de VRT gebruikt politieke lijstjes van ‘vrienden’ en ‘vijanden’. De vrienden dat zijn in de eerste plaats de socialisten, maar ook de groenen en nog wat linkse liberalen (Verhofstadt en co.). De tegenstander is ‘rechts’, het Vlaams Belang in het bijzonder. Vrienden worden op de koffie gevraagd, hebben een vaste stek in de praatprogramma’s of bellen zelf als ze geïnterviewd willen worden. Opponenten worden genegeerd, doodgezwegen, verdacht gemaakt of gedemoniseerd.
Zes jaar geleden nog werden de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen verengd tot een duel tussen halfgod Patrick Janssens en Filip Dewinter, doorgaans afgeschilderd als de ‘baarlijke duivel.’ Janssens werd bejubeld en klein-links viel uit de boot. In oktober kregen we een heel ander plaatje. Omdat ze ook bij de VRT-redacties stilaan uitgekeken waren op Janssens? Of omdat ze hem het hoofddoekenverbod op Antwerpse scholen kwalijk hebben genomen? Feit is dat uiterst links deze keer niet mocht klagen over een gebrek aan aandacht. Meryem Almaci (Groen) werd bijna doodgeknuffeld (links én allochtoon, dat is dubbele winst) en hetzelfde overkwam Peter Mertens van de extreemlinkse en tot dan marginale PvdA. Je kan de impact van al die aandacht op het uiteindelijke stemgedrag moeilijk meten, maar de gratis reclame zal de campagne van de betrokken personen en partijen alvast geen schade berokkend hebben. Links stemde deze keer dan ook heel verdeeld. Misschien heeft de VRT er wel (mee) voor gezorgd dat Janssens naast de burgemeestersjerp heeft gegrepen. Au, dat moet pijn doen…