Nieuws
dinsdag, 06 sep 2022

Maak Brussel veiliger voor vrouwen in plaats van ‘minder mannelijk’

Het Brussels stadsbestuur van burgemeester Philippe Close (PS) gaat de openbare ruimte in de hoofdstad ‘minder mannelijk maken’. Een onnodige ingreep waar niemand om vraagt, beweert het Vlaams Belang. “Maak liever onze hoofdstad veiliger voor vrouwen, in plaats van woke projectjes te organiseren rond dingen waar werkelijk niemand van wakker ligt”, reageert Brussels partijvoorzitter Bob De Brabandere (Vlaams Belang). “Het seksueel geweld in Brussel loopt de spuigaten uit, maar Close en co gaan skateparken ‘ontmannelijken’. Woke waanzin.”

Volgens het Brussels stadsbestuur is het Brussels stadsuitzicht ‘te mannelijk’, zo staat in De Standaard. Daarom zal de stad ‘experimenteren met een gendergevoelige stadsontwikkelingen’. Het skatepark in de Ursulinenstraat zal eerst aangepakt worden. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een megaschommel of een parcours van hangmatten dat kan geplaatst worden in het park. Ook de muurschilderingen moeten anders wegens te masculien. Kortom; de stad en haar publieke ruimtes zijn te veel door mannelijke architecten en stedenbouwkundigen bedacht, klinkt het.

“Maak Brussel vrouwvriendelijker door veiligheid terug te garanderen”

“Als vrouwen zich ongemakkelijk - of erger nog: onveilig - voelen, is dat niet omwille van een skateramp of van het gebrek aan regenboogkleuren op het beton”, vindt De Brabandere. “Dan is dat omwille van criminaliteit zoals seksueel geweld en het onvermogen van dit stadsbestuur om er wat tegen te doen.”

“Te veel vrouwen worden in Brussel, belaagd, geïntimideerd en erger”, besluit De Brabandere. “Willen we van Brussel terug een vrouwvriendelijke stad maken, dan moeten we dàt aanpakken, in plaats van ons met straatstenen bezig te houden. Brussel moet terug veilig worden om als vrouw - en uiteraard ook als man - rond te lopen. Plegers van seksueel geweld moeten kordaat opgepakt worden en snel en streng vervolgd. Er moeten verder voldoende politiepatrouilles zijn op risicoplaatsen zoals uitgaansbuurten. Tot slot mogen we niet blind zijn voor de grote culturele component: binnen een aantal allochtone gemeenschappen, en in het bijzonder die van islamitische achtergrond, is respect voor vrouwen ver te zoeken. Vrouwen zonder hoofddoek worden te veel behandeld als loslopend wild. Dit mogen we nooit tolereren en het Vlaams Belang zal dit dan ook nooit aanvaarden.”