Tijd voor grondig debat over Europa
Het Vlaams Belang stelt met enige verbazing vast dat minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking Magnette (PS) zich plots ontpopt als eurocriticus, nadat de Europese Commissie de begrotingsberekeningen van de federale regering in twijfel had getrokken. Magnette stelt zowaar de democratische legitimiteit van de Europese Commissie in vraag.
Het Vlaams Belang is verheugd dat het niet meer helemaal alleen staat met deze kritiek, maar heeft wel enige bedenkingen over de houding van deze onverwachte nieuwe bondgenoot.
Over democratische legitimiteit gesproken: waar waren Magnette en de Waalse PS toen de – bij referendum verworpen – Europese Grondwet werd herverpakt tot ‘Verdrag van Lissabon’ en van kracht werd ondanks een duidelijk ‘neen’ bij het referendum in Ierland? De enige kiezers in Europa die zich over dat verdrag mochten uitspreken, waren de Ieren, en hun democratisch uitgebrachte stem werd straal genegeerd tot ze tot een nieuw referendum werden gedwongen.
Waar waren Magnette en de PS toen de uitgangspunten van het stabiliteitspact herhaaldelijk mee werden bevestigd door de federale regering, namelijk het onder controle houden van de staatsschuld en het begrotingstekort? Op de jongste Europese top werd België vertegenwoordigd door niemand minder dan Elio Di Rupo zelf.
Magnette had beter een andere timing en een ander dossier gekozen om zijn eurokritiek te ventileren. Het is immers niet in het belang van de Vlaamse belastingbetalers om de staatsschuld en het begrotingstekort te laten ontsporen – met of zonder bemoeienis van de Europese Commissie. Met Griekse toestanden is niemand in Vlaanderen gediend.
Het Vlaams Belang kijkt er wel naar uit om voortaan samen met Magnette ten strijde te trekken tegen het Europese democratische deficit en tegen het streven naar een Europese superstaat (invoering van gemeenschappelijke euro-obligaties, onderhandelingen over de toetreding van Turkije terwijl de grote meerderheid van de bevolking daar tegen is, het Europese asiel- en immigratiebeleid dat ingaat tegen democratisch gelegitimeerd beleid in verschillende lidstaten, enzovoort).
Philip Claeys
Europees parlementslid