Nieuws
maandag, 28 sep 2020

Marghem “vlucht weg als een dief in de nacht” na EC-kritiek op CRM-mechanisme

Het Vlaams Belang uit kritiek op het feit dat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) de op dinsdag geplande commissie in de Kamer liet uitstellen nadat er kritiek is gekomen op het Belgisch CRM-beleid (het capaciteitsremuneratiemechanisme moet de energietransitie na de kernuitstap voorbereiden en uitvoeren) door de Europese Commissie. “Marghem vlucht weg als een dief in de nacht.”

De Kamercommissie Energie wilde dinsdag haar zitting wijden aan de bespreking van het CRM-mechanisme dat andermaal onder vuur ligt van de Europese Commissie (EC). Het Vlaams Belang wou hierbij Marghem bevragen. Ook wou het Belang de stand van zaken vernemen rond de hoeveelheid capaciteit die volgend jaar wordt geveild en hoe Marghem een hogere energiefactuur wil vermijden gezien haar CRM-resolutie. Commissievoorzitter Bram Delvaux (Open Vld) liet deze ochtend echter weten dat de commissie is uitgesteld, "gelet op de recente beslissing van de Europese commissie om een ‘in depth investigation’ uit te voeren met betrekking tot het Belgische CRM-dossier […]."

“Marghem heeft weinig gerealiseerd met haar CRM en de Europese Commissie beseft dat”

Minister Marghem vlucht dus weg als een dief in de nacht, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Kurt Ravyts (Vlaams Belang). Haar CRM-mechanisme dat nieuwe, vooral gascapaciteit, moest aantrekken, om de nucleaire exit op te vangen blijft in het vage. En dit op een cruciaal moment, want de nieuwe Vivaldi-energieminister zal én de energiebevoorrading moeten veiligstellen én de betaalbaarheid moeten beschermen én de klimaatdoelstellingen moeten halen. Zonder kerncentrales wordt dat massaal energie importeren uit het buitenland. De maximale hernieuwbare capaciteit op zee wordt immers pas in 2029 bereikt en opslagtechnologie staat totaal nog niet op punt. Marghem heeft weinig gerealiseerd met haar CRM en de EC beseft dat.

Volgens Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) kunnen de Belgische politici alvast een voorbeeld nemen aan Nederland waar het gezond verstand zegeviert en waar er wel een parlementaire meerderheid bestaat om minstens de bouw en ondersteuning van nieuwe nucleaire capaciteit te onderzoeken. In de huidige omstandigheden zal België immers voor een derde van haar energiebehoefte afhankelijk worden van import uit het buitenland.