
Gewapende moslims hebben in de Libische stad Benghazi raketten afgevuurd op het Amerikaanse consulaat. Daarbij kwamen John Christopfer Stevens, de Amerikaanse ambassadeur, en drie medewerkers om het leven. De aanval zou een reactie zijn op een film die circuleert op internet. In “Innocence of Muslims” wordt de profeet Mohammed getoond – wat op zich binnen de islam al een doodzonde is – maar wordt Mohammed ook geportretteerd als een kille moordenaar, vrouwenzot en kinderverkrachter. Dat is wellicht niet eens gelogen, maar de film kan in het al licht ontvlambare Midden-Oosten voor een nieuwe explosie van geweld zorgen.
Nieuwe Mohammed-rel?
De prent zou het werk zijn van ene ‘Sam Bacile’, een uit Israël stammende vastgoedmakelaar uit Californië. De man zegt dat de islam “een kanker” is die met alle middelen moet bestreden worden en is intussen ondergedoken. Het filmpje staat nog altijd op YouTube, maar dat kanaal heeft intussen wel de toegang ertoe afgesloten in Egypte en Libië. Na de publicatie van de Deense Mohammed-cartoons kwam het wereldwijd al tot zware rellen met opgehitste moslims. In Nederland werd schrijver en islamcriticus Theo van Gogh ritueel vermoord door een moslimfundamentalist omdat hij de profeet beledigd zou hebben. En Geert Wilders moet nog altijd door lijfwachten beschermd worden nadat hij in een filmpje – gewoon met wat nieuwsfragmenten – had aangetoond dat de islam een gevaarlijke veroveringsideologie is. Moslims hebben lange tenen…
Vrije meningsuiting
Woedende Egyptenaren bestormden ook al de Amerikaanse ambassade in Caïro. Aan de ambassade werd de witte vlag gehesen en er werden verontschuldigingen in de ether gestuurd: “Wij veroordelen met klem de acties van diegenen die de vrijheid van meningsuiting misbruiken om de religieuze gevoelens van anderen te krenken.” Hillary Clinton, de democratische VS-minister van Buitenlandse Zaken liet zich ook in die zin uit. Een wat domme en laffe reactie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, want vrije meningsuiting betekent nu eenmaal dat niemand ‘het recht om niet beledigd te worden’ kan claimen. De religieuze gevoelens van moslims zijn overigens nogal snel ‘gekrenkt’. Barack Obama heeft de blunder intussen rechtgezet en verzekerde de Amerikaanse kiezers dat de daders van de aanslag gevat en gestraft zouden worden.
11 september?
De gewelddadige aanval in Benghazi leek op het eerste gezicht nog op een vergeldingsactie voor de film, maar nu wordt toch ook meer en meer de link gelegd met 11 september. Dat de beschieting met raketten uitgerekend op 11 september viel, 11 jaar na de moordende aanslagen op de Twin-Towers in New-York en het Pentagon kan nauwelijks toeval zijn. De ronkende en lovende toespraak van Barack Hussein Obama aan de universiteit van Caïro – “De islam is een godsdienst van vrede” – lijkt plots ver weg.
Misschien worden de Amerikanen nu wel beschoten met het wapentuig dat ze zelf aan het Libische verzet hebben geleverd. In het kader van ‘de Arabische Lente’, weet u wel. En zo krijgen de Amerikanen weer het deksel op hun neus. Net zoals dat eerder in Afghanistan en met Osama Bin Laden gebeurde. Amerika en Europa juichten toen de Libische kolonel Khadafi en de Egyptische president Mubarak verdreven werden van de macht. De seculiere dictatuur dreigt nu plaats te maken voor religieuze dictators. En in Syrië krijgen we wellicht nog meer van dat. Amerika en Europa zullen het zich nog beklagen…