Problematiek Nederlandsonkundige hulpdiensten blijft bestaan
Na de mislukking in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde zette de Vlaamse regering in mei 2005 een reeks maatregelen en doelstellingen van het regeerakkoord extra in de verf die het Vlaams karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel moesten versterken. Het tot stand komen van een Nederlandstalige MUG voor de regio Halle was er daar een van.
Dat minister Demotte – zoals minister Vervotte op 13 december in het vooruitzicht stelde – er nu in toegestemd heeft om Halle op te nemen in een proefpakket van drie afgeslankte MUG-diensten in Vlaanderen en drie in Wallonië, kan bezwaarlijk als een Vlaamse overwinning worden beschouwd. Wat een MUG kenmerkt is immers de aanwezigheid van een arts. Die ontbreekt in de “light” versie. Een arts kan weliswaar alsnog worden opgeroepen, maar dan in tweede instantie en dat zou in sommige gevallen wel eens te laat kunnen blijken te zijn.
Voor het Vlaams Belang gaat het om een stap in de goede richting, die evenwel geen oplossing biedt voor de Nederlandsonkundige hulp- en spoeddiensten die bijv. vanuit de Brusselse ziekenhuizen Saint-Luc, Erasme, Brugmann en Neder over Heembeek geregeld in de Vlaamse Rand opereren. In feite gaat het dus om een –gedeeltelijke- oplossing voor één bepaalde regio uit de Vlaamse Rand.
Het Vlaams Belang blijft derhalve een volwaardige Nederlandstalige MUG eisen in de regio Halle, naast een algemene oplossing voor de Nederlandsonkundige MUG- en de hulpdiensten in de Vlaamse Rand rond Brussel.
Luk Van Nieuwenhuysen
Vlaams parlementslid
Joris Van Hauthem
Vlaams parlementslid