
85 jaar na de vernederlandsing van de Gentse universiteit zetten de Vlaamse regeringspartijen het Nederlands als onderwijstaal opnieuw op de helling. Gisteren werd in het Vlaams Parlement namelijk een nieuwe taalregeling voor het onderwijs goedgekeurd. Die betekent een verdere ‘integratie van andere talen dan het Nederlands’ in onze hogescholen, waardoor de poorten worden opengezet voor een verdere verengelsing van ons hoger onderwijs.
Hypotheek
Vlaams volksvertegenwoordiger Wim Van Dijck waarschuwde in de commissie Onderwijs voor de kwalijke gevolgen: “Zo’n verengelsing bedreigt het Nederlands als academische taal en hypothekeert de democratisering van ons onderwijs.”
Emancipatiestrijd
De wijzigingen die het Vlaams Belang had voorgesteld bestonden er voornamelijk in het Nederlands als onderwijstaal te handhaven. Hoewel deze wijzigingen gedragen worden door het verbond van Vlaamse Academici en het Overlegcentrum van Vlaamse verenigingen stemde de N-VA tegen. De strikte toepassing van het cordon staat blijkbaar boven een van de praalstukken van de Vlaamse Beweging, namelijk het verworven recht om onderwijs te genieten in onze moedertaal. Die gewonnen emancipatiestrijd wordt nu meer dan ooit op de helling gezet. Met dank aan De Wever en co.