Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
Van Overtveldt weigert EU-debat met Gerolf Annemans Van Overtveldt weigert EU-debat met Gerolf Annemans

Van Overtveldt weigert EU-debat met Gerolf Annemans

Het Canvas-programma 'Reyers Laat' zou dinsdag een debat over de EU brengen tussen Gerolf Annemans en Europees N-VA lijsttrekker Johan Van Overtveldt. Die laatste weigerde echter.

Na de toezegging van Annemans, bleek vele uren later dat langs de kant van N-VA geweigerd werd om op de uitnodiging in te gaan. Een gemiste kans. Niet het minst omdat een open en eerlijk debat over de toekomst van Vlaanderen in Europa meer dan ooit broodnodig is. Vlaanderen is Europees cultuurgebied en moet dat ook blijven. De vraag is echter of de EU en de euro daar goede instrumenten voor zijn. Dat het EU-debat niet zal plaatsvinden, is bovendien jammer omdat de Vlaamse kiezer duidelijkheid verdient over de fundamenteel verschillende standpunten van beide partijen inzake de euro en de Europese Unie.

Wie heb ik aan de lijn?

Misschien is dit laatste precies ook de reden van de weigering. Gerolf Annemans had in zijn nieuwjaarstoespraak reeds de vinger op de wonde gelegd en onder het motto "Wie heb ik aan de lijn?" het thema van de N-VA-dubbelzinnigheden treffend op de agenda van de Wetstraat geplaatst. Gerolf Annemans: "Wie heb ik aan de lijn? De N-VA die nu, heel dubbelzinnig en schoorvoetend en in strijd met wat ze vijf jaar lang in het Europees Parlement heeft gedaan - onder leiding van de groene Cohn Bendit -, zegt dat ze niet voor een federaal maar voor een confederaal Europa is? Of de N-VA van Johan Van Overtveldt, blijkbaar nog zo'n aanhanger van de Verenigde Staten van Europa, die bij zijn aantreden bij de N-VA in november liet optekenen dat er "nood is aan een grote bevoegdheidsoverdracht naar Europa."

De bocht van Van Overtveldt

In zijn boek 'Het einde van de euro' (2011) maakte econoom en eurokenner Johan Van Overtveldt een correcte analyse inzake het falen van de euro, waarna hij concludeerde dat er drie mogelijke uitwegen zijn:
  • 'More-of-the-same': aanmodderen van de ene Europese top naar de andere.

  • 'Throwing-out-the-system': een aantal probleemlanden dat (on)vrijwillig de eurozone verlaat (in de eerste plaats Griekenland, maar ook IJsland, dat niet tot de eurozone behoort en er dankzij devaluatie van de eigen munt opnieuw bovenop komt).

  • Een sterk land zoals Duitsland verlaat de eurozone, omdat de kosten om in de eurozone te blijven op lange termijn de uitstapkosten overstijgen. Deze piste is volgens Van Overtveldt zeker niet ondenkbaar.

Vlak na de bekendmaking van zijn aantreden bij N-VA, nam kersvers politicus Van Overtveldt het blijkbaar over van econoom en eurokenner Van Overtveldt, toen hij liet optekenen:

"(Ö) er moet een bevoegdheidsoverdracht komen naar het Europese niveau. De Verenigde Staten bieden daarvoor een goed voorbeeld. Vergelijk CaliforniŽ eens met Griekenland: die staat was ook failliet. In de VS komen er dan automatisch transfers op gang. De federale overheid zorgt daarvoor, maar die dwingt ook hervormingen af. Sterker nog: zij komen dat zelf doen. CaliforniŽ kwam de facto onder curatele te staan." (Apache, 22 november 2013)

Verschil met Verhofstadt?

Nu is er uiteraard geen enkel probleem met 'voortschrijdend inzicht' of het veranderen van gedachten, maar wij vragen ons na dergelijke uitspraken af in hoeverre de visie van N-VA-politicus en Europees lijsttrekker Johan Van Overtveldt nog verschilt van die van EU-federalist Guy Verhofstadt. Wij kunnen ons immers moeilijk van de indruk ontdoen dat Van Overtveldt - om de euro te kunnen redden - pleit voor een 'Verenigde Staten van Europa', een transferunie ŗ la Belgique dus.

Dat maakt de vraag of de N-VA niet eerder een euronationalistische dan een Vlaams-nationalistische partij is, bijzonder relevant. Wat er ook van zij: het blijft allemaal onduidelijk. En laat dat nu net vandaag het thema zijn van de start van de Vlaams Belang verkiezingscampagne: stem duidelijk, steek een stok achter de deur. In dit geval achter de deur van de ondemocratische machtsgreep van de EU.

Europa-Manifest

Trouwens, ook inzake heel wat andere thema's zoals immigratie, asiel en de toetreding van Turkije, nam de N-VA de afgelopen vijf jaar standpunten in waarmee ze in een open en eerlijk debat totaal aan het wankelen zou gaan, gezien de ontelbare spreidstanden.

Het Vlaams Belang is als enige eurokritische partij absoluut tegen een federaal Europa en heeft een alternatief voorgelegd in zijn Europa-Manifest. Bijzonder jammer dus dat de N-VA het EU-debat met het Vlaams Belang uit de weg gaat, want Johan Van Overtveldt versus Gerolf Annemans zou vast en zeker aantrekkelijk en interessant televisievuurwerk hebben opgeleverd.


#ReyersLaat  #EuropeseUnie  #JohanVanOvertveldt  #GerolfAnnemans
vlaamsbelang . nieuws . 28 januari 2014
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Er is nu een gigantische opportuniteit om de banden met Groot-BrittanniŽ aan te halen.

Pascal Paepen

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief