Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
Vlaams Belang wil volledige herziening van de Grondwet Vlaams Belang wil volledige herziening van de Grondwet

Vlaams Belang wil volledige herziening van de Grondwet

Het Vlaams Belang wil dat aan het einde van deze legislatuur de volledige Grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard. "Enkel zo is een onafhankelijk Vlaanderen legalistisch mogelijk," lichtte Kamerfractievoorzitter Barbara Pas tijdens de persconferentie toe.

BelgiŽ in het algemeen en Vlaanderen in het bijzonder hebben alweer een staatshervorming moeten ondergaan. De zesde staatshervorming heeft voor Vlaanderen slechts enkele bevoegdheden opgeleverd die desondanks gekapseld blijven in het Belgische geheel. Of het nu federalisme of confederalisme wordt genoemd, de Belgische schoonmoeder blijft over de schouders meekijken. Of meer zelfs: zij houdt de touwtjes nog strak in de hand.

"Het Vlaams Belang blijft van oordeel dat Vlaamse onafhankelijkheid als gevolg van een ordelijke opdeling van BelgiŽ het enige toekomstgerichte perspectief voor Vlaanderen is. Vlaamse welvaart, Vlaamse economie, Vlaams zelfbeschikkingsrecht en Vlaamse wetgeving op maat van de Vlamingen blijven ons streefdoel," aldus Pas. Het is overigens een tendens die zich ook aftekent op andere plaatsen in Europa waar kleinere entiteiten volwassen genoeg zijn om op eigen benen te staan en dan ook om onafhankelijkheid roepen. Denken we maar aan Schotland en CataloniŽ.

Belgische vriesvak

Zolang BelgiŽ bestaat, gebeurt elke staatshervorming of wijziging van het politieke bestel echter via de wijziging van de Grondwet. Vertegenwoordigers van alle traditionele partijen gaven echter recent al te kennen dat er van een herziening van de Grondwet geen sprake kan zijn. Gerolf Annemans: "De strategie is duidelijk: men wil te allen prijze elke nieuwe staatshervorming vermijden die zou kunnen leiden naar een of andere vorm van confederalisme of zelfs van onverdunde onafhankelijkheid van Vlaanderen. Het vriesvak gaat voor ten minste vijf jaar dicht."

Het Vlaams Belang dient niettemin een grondig voorstel tot herziening van de Grondwet in, waarin de voorwaarden worden gecreŽerd om de Belgische federatie op te heffen en alle hefbomen, middelen en instellingen over te hevelen naar de huidige deelstaten die ipso facto vanaf dat moment volwaardige zelfstandige staten zullen zijn en soeverein over hun verder lot zullen beslissen.


#grondwet  #BarbaraPas
vlaamsbelang . nieuws . 13 maart 2014
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Opengrenzenbeleid leidt tot chaos en burgeroorlog in onze steden

Paul Scheffer

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief