Vlaams Belang - echt.onafhankelijk

"Schaf die Turteltaks af!"

Stefaan Sintobin riep de Vlaamse regering op de Turteltaks af te schaffen na nieuwe berekeningen die de zware kost van deze heffing op Vlaamse kmo's blootlegden.

Uit nieuwe cijfergegevens van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) blijkt dat een gemiddelde KMO haar factuur ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de zogenaamde 'Turteltaks', de heffing voor de financiering van het Energiefonds. De voorbije maanden kregen de KMO's door lastenverhogingen al twee verhogingen van hun energiefactuur te verwerken. De eerste keer gebeurde dat in september 2015 met de doorrekening van de vennootschapsbelasting. De tweede keer was in januari 2016, door de verhoging van de distributienettarieven en een lichte stijging van de federale bijdrage. Op 1 maart komt hier de zogenaamde 'Turteltaks' bij, de heffing die wordt opgelegd om de schuldenputten te dempen veroorzaakt door een – door CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en SP.a gesteunde – oversubsidiëring van groene stroom.

Politieke moed

De VREG baseert zich bij de becijfering van de meerkost op een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh met een tweevoudige meter. In maart 2016 zou zo'n bedrijf volgens de VREG-berekeningen 1.900,82 euro per jaar meer betalen in vergelijking met januari 2015. Als reactie klaagde ondernemersorganisatie UNIZO aan dat de kmo's – nochtans verantwoordelijk voor 70% van de tewerkstelling in ons land – verhoudingsgewijs een pak meer moeten betalen dan multinationals.

De nieuwe cijfergegevens van de VREG vormden voor Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin een nieuwe aanleiding om in het Vlaams Parlement te pleiten voor het afschaffen van de Turteltaks. Hij verwees daarbij ook naar eerdere gelegenheden waarbij hij de regering al had gewezen op de zware kost voor de gezinnen en vooral op de alleenstaanden. "Minister, hebt u de politieke moed om de huidige 'Turteltaks' af te schaffen of te herwerken?", vroeg hij aan energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD).

Alternatieven

Minister Turtelboom beperkte zich er echter toe te herhalen dat de schuldenberg moet worden weggewerkt en dat er wat haar betreft "een eerlijke verdeling is tussen gezinnen en bedrijven". Stefaan Sintobin maakte de minister echter duidelijk dat er allerminst een noodzakelijk verband is tussen de schuldenput enerzijds en de Turteltaks anderzijds: "Moet de historische schuld niet worden weggewerkt? Ja, iedereen is het daarover eens. Is er geen alternatief? Ja, er zijn alternatieven. Er is een bijdrage uit de superwinsten van de multinationals, er is een verlaging van de winstuitkeringen aan de aandeelhouders en er zijn de algemene middelen." "Luister naar de mensen, luister naar het volk, luister naar de middenstand en schaf die Turteltaks af", besluit ons parlementslid zijn betoog.


Bekijk het beeldverslag:
#StefaanSintobin  #AnnemieTurtelboom  #Vlaamsparlement  #Vlaamseregering  #groenestroom  #turteltaks
vlaamsbelang . nieuws . 21 januari 2016
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
We staan aan het begin van een vloedgolf.

Thilo Sarrazin

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief