Vlaams Belang - echt.onafhankelijk

"Nederlands moet enige onderwijstaal blijven!"

Ortwin Depoortere kantte zich in het Vlaams Parlement tegen een nieuwe maatregel van de stad Gent die wil inzetten op ‘onderwijs in de moedertaal’.

Uit cijfers van de stad Gent blijkt dat 17 procent van de middelbare scholieren de school verlaat zonder diploma. Het Gentse stadsbestuur stelde een actieplan op om daaraan te verhelpen. EÚn maatregel van dit plan springt echter in het oog. Volgens de pers zou er in het plan “zwaar worden ingezet op onderwijs in de moedertaal”. Als voorbeeld vermeldde de krant “kinderen in het middelbaar onderwijs die wiskunde oefenen in hun eigen taal, en ondertussen Nederlandse les krijgen”.

Onderwijstaalregels

Vlaams Belang-parlementslid Ortwin Depoortere kaartte de kwestie in het Vlaams Parlement aan bij onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Volgens hem kan en mag er van het geven van lessen in andere talen dan het Nederlands geen sprake zijn. De minister antwoordde ons parlementslid dat “de interactie met de leerkracht altijd in het Nederlands moet zijn” en dat ze “niet zal niet toestaan dat de onderwijstaalregels geschonden worden”. Anderzijds zette de minister toch de poort open naar een gebruik van andere talen dan het Nederlands in de klas, door een systeem te verdedigen waarbij de ene leerling de andere in de klas helpt in een andere taal. Volgens de minister heeft dit voordelen: “Het taalleerproces zou worden versterkt” en “het emotionele welbevinden van de leerlingen zou verhogen”.

Aanpassen

Caroline Gennez van SP.a deed er nog een schepje bovenop: “Elk onderzoek wijst uit dat het respect voor de moedertaal en taalvalorisatie de schoolse prestaties van de kinderen verbeteren en, belangrijker nog, hun welbevinden wordt groter. Dat mogen we niet ontkennen. We moeten effectief respect hebben voor beide talen.” Ortwin Depoortere reageerde scherp: “Na meer dan dertig jaar van inburgeringstrajecten, integratieprojecten, subsidiŰring en bepampering, zitten we nu aan een vierde generatie van vreemde scholieren die blijkbaar nog altijd het Nederlands niet machtig zijn. Ik stel me daar vragen bij. Mevrouw Gennez vraagt respect voor de thuistaal van elk kind. Ik verschil daarin van mening met haar. Ik vraag in de eerste plaats respect voor onze moedertaal, voor het Nederlands, dat hier de voertaal is. Het zijn de vreemdelingen die zich hier moeten aanpassen aan ons, en niet omgekeerd. Dat is het gezond verstand.”
#OrtwinDepootere  #HildeCrevits  #Vlaamsparlement  #onderwijs  #Gent
vlaamsbelang . nieuws . 04 februari 2016
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Deze exodus is georganiseerd door mensen die onze maatschappij willen destabiliseren.

AnnemieáVansichen

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief