Vlaams Belang - echt.onafhankelijk

"BelgiŽ heeft Polen geen lessen te geven in democratie"

Chris Janssens hekelde in het Vlaams Parlement de hetze van het EU-establishment tegen de Poolse conservatieve regering.

De rechts-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) wist in 2015 een absolute meerderheid te verwerven in het Poolse parlement. Het was voor het eerst sinds het land opnieuw democratische verkiezingen kent dat een partij daarin slaagde. Ook voor het eerst is er geen linkse partij meer vertegenwoordigd in dat parlement. Allicht omdat het socialistisch-liberale EU-establishment dit maar moeilijk kan verkroppen, was Polen de voorbije weken het slachtoffer van een goed georchestreerde hetze tegen het door PiS gevoerde beleid. Concrete aanleiding waren enkele nieuwe Poolse wetten met betrekking tot de openbare omroep en het Grondwettelijk Hof. Op 19 januari kwam de Poolse premier Beata Szydlo haar beleid al verdedigen en toelichten in het Europees Parlement, waar ze onder meer geconfronteerd werd met een hysterische Guy Verhofstadt.

Ambassadeur

Voor bepaalde Vlaamse politieke partijen bleek daarmee de kous nog niet af. Zij wilden ook in het Vlaams Parlement een 'Polen-nummertje' opvoeren. De commissies Buitenlands Beleid en Media van het Vlaams Parlement beslisten de Poolse ambassadeur, dhr Artur Harazim, op 3 februari uit te nodigen om uitleg te vragen over de in Polen doorgevoerde hervormingen. Het door de beide commissievoorzitters Ė Rik Daems (Open VLD) en Bart Caron (Groen) Ė verzonden persbericht over "het horen van de Poolse ambassadeur" liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Het perscommuniquť had het over "de vermeende aantasting van de Poolse rechtsstaat door de Poolse regering en parlement" en "omstreden overheidsinitiatieven die de democratie in Polen zouden ondergraven".

In de parlementscommissie lichtte de Poolse ambassadeur op een rustige wijze de nieuwe Poolse wetgeving toe, waarbij hij duidelijk maakte dat de Poolse regering op geen enkele manier wil raken aan het onafhankelijk functioneren van het Grondwettelijk Hof of de vrijheid van media. Elke in het Vlaams Parlement vertegenwoordigde partij kreeg vervolgens de kans om vragen tot hem te richten of een korte tussenkomst te houden.

Verontschuldigingen

Toen het zijn beurt was, bood Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens aan de Poolse ambassadeur zijn plaatsvervangende verontschuldigingen aan voor het in het persbericht gehanteerde taalgebruik. Hij stelde ook het nut van de vergadering in vraag: "Ik vind het absurd dat het Vlaams Parlement hier nu een extra gemeenschappelijke commissievergadering aan besteedt. Welke bevoegdheid en urgentie hebben wij om interne Poolse zaken te bespreken in ons bescheiden Vlaams Parlement?" De Vlaams Belang-fractieleider vroeg bovendien respect voor het feit dat de Poolse regering een mandaat heeft van een meerderheid van de bevolking.

Chris Janssens maakte ook duidelijk dat BelgiŽ Polen geen lessen te geven heeft in democratie. Hij verwees daarbij naar het monopolie van de kleurvakbonden in ons land en hun uitsluiting van Vlaams Belang'ers. Hij verwees naar de manifeste ondervertegenwoordiging van het Vlaams Belang in programma's van de openbare omroep. Hij vermeldde ook het feit dat kranten in ons land columns en zelfs betaalde advertenties van het Vlaams Belang structureel weigeren en dat uitgeverijen onder politieke druk geen boeken van Vlaams Belang-schrijvers willen uitgeven.

Asielzoekers

Tot slot wierp Chris Janssens de vraag op hoe democratisch het beleid van de Belgische regering wel is: "Elke peiling wijst uit dat de Vlamingen zich in grote meerderheid kanten tegen het huidige lakse asielbeleid. Volgens een recente peiling steunt nauwelijks 4% van de bevolking de opvang van nog meer asielzoekers. Hoe democratisch is een asielbeleid dat maar gesteund wordt door een verwaarloosbare minderheid van de bevolking?"

Chris Janssens adviseerde zijn collega's-parlementsleden "zich beter zorgen te maken over de democratie in Duitsland waar journalisten toegeven dat ze van het Merkel-regime niet meer vrij kunnen berichten over de asielkwestie". Als voorbeeld vermeldde hij de zwijgplicht met betrekking tot incidenten die zelfs zover doorgedreven werd dat meer dan 500 seksuele delicten op oudejaarsnacht in Keulen aanvankelijk doodgezwegen werden door de pers. Een in Keulen georganiseerde protestactie van Pegida tegen dit doofpotbeleid werd brutaal uiteengeknuppeld. "In Polen ondertussen, waar de rechtsstaat volgens sommigen toch zo bedreigd wordt, kunnen betogers vlot en zonder problemen anti-regeringsbetogingen houden", zei de Vlaams Belang-fractievoorzitter.

Peiling

Hoe objectief ook onze media zijn met betrekking tot de situatie in Polen, is maar de vraag. Men tracht vaak de indruk te wekken dat de populariteit van de regerende PiS tanende is en dat de Poolse bevolking massaal op straat komt tegen de regering. In peilingen scoort de conservatieve PiS met 38% van de stemmen echter nog even goed als bij de verkiezingen, waarbij de partij dus haar absolute meerderheid zou behouden.
#ChrisJanssens  #Vlaamsparlement  #democratie  #EuropeseUnie  #Polen
vlaamsbelang . nieuws . 11 februari 2016
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Ik heb definitief mijn geÔdealiseerde kijk op het Midden-Oosten en de moslimwereld begraven.

Tessa Vermeiren

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief