Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
(Kaarten)huis Europese Geschiedenis op kosten belastingbetaler (Kaarten)huis Europese Geschiedenis op kosten belastingbetaler

(Kaarten)huis Europese Geschiedenis op kosten belastingbetaler

Het "Huis van de Europese Geschiedenis" is een volgende (kostelijke) bastaard van de megalomanie van de Europese Unie.

Tijdens de jongste zitting van de Commissie Cultuur in het Europees Parlement was Hans-Gert Pöttering te gast, voormalig voorzitter van het Europees Parlement (2007-2009), lid van de christendemocratische fractie van de Europese Volkspartij (EVP), en, tot op heden, een enthousiast eurofiel en Merkel-geallieerde. Pöttering kwam in het Parlement propaganda voeren over een folie waar hij al sinds 2007 mee bezig is: het "Huis van de Europese Geschiedenis", oftewel een huis van geschiedkundige kortzichtigheid, waar "het idee van Europa kan blijven groeien", aldus Pöttering.

Het museum wordt ondergebracht in het prachtige Eastmangebouw in het Leopoldpark in Brussel en zal in de loop van dit jaar zijn deuren openen, overigens na ettelijke jaren vertraging te hebben opgelopen (de opening was initieel gepland voor 2014). Over wat er effectief te bezichtigen zal zijn in het "Huis van de Europese Geschiedenis", blijft Pöttering bijzonder vaag. Het zal alleszins "geen optelsom van nationale geschiedenissen" zijn en het zwaartepunt zal liggen op de "Europese integratie" vanaf de 20ste eeuw. Aanvankelijk werd geopperd om de permanente tentoonstelling van het Huis pas te laten beginnen in 1946, één jaar na de Tweede Wereldoorlog, om zeker geen smet te werpen op het vredesblazoen dat de Europese Unie zichzelf toebedeelt.

Hoewel we nog in het duister tasten over welke museumschatten het Huis precies zal herbergen (het pièce de résistance van de collectie zal ongetwijfeld de Nobelprijs voor de Vrede zijn die in 2012 werd toegekend aan de Europese Unie), kennen we wel het voorlopige kostenplaatje: 56,16 miljoen euro voor de realisatie van het museum en 11,5 miljoen euro voor de jaarlijkse exploitatie, gedragen door het Europees Parlement, of dus de Europese belastingbetaler. En de Belgische overheid heeft – zoals te verwachten – extra diep in de buidel getast met een bijdrage van 1,2 miljoen euro. Ter compensatie kan u het museum gratis bezoeken! De kostelijke museale droom van Pöttering reikt trouwens nog verder: tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement zinspeelde hij terloops op de opening van Europese zustermusea in andere lidstaten.

De EU heeft niet alleen een vlag, een volkslied en een grondwet, maar kan daar met het "Huis van de Europese Geschiedenis" nu ook een 'verleden' aan toevoegen. En zo zijn alle bouwstenen voor de (artificiële) Europese identiteit gelegd, droomt men verder. Door in te spelen op een ingebeeld samenhorigheidsgevoel hoopt de Europese Unie zijn politieke en economische excessen naar een achterkamer van het collectieve geheugen te kunnen verbannen. Wij onthouden echter dat er aan het "Huis van de Europese Geschiedenis" een zeer stevig prijskaartje hangt, in tijden dat vele nationale culturele en educatieve instellingen er nauwelijks in slagen om de eindjes aan elkaar te kopen – denkt u maar aan de noodkreet van de Vlaamse hogescholen enkele dagen geleden, die te kampen hebben met een chronisch geldgebrek, personeelstekort en dalende kwaliteit.
vlaamsbelang . nieuws . 19 februari 2016
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Neen, het bloedbad in Brussel is niet onze schuld.

Mia Doornaert

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief