Vlaams Belang - echt.onafhankelijk
Landbouw: nood aan crisismaatregelen Landbouw: nood aan crisismaatregelen

Landbouw: nood aan crisismaatregelen

Stefaan Sintobin confronteerde in het Vlaams Parlement minister van Landbouw Joke Schauvliege met de magere resultaten van de eerder deze week gehouden Europese Landbouwraad.

Faillissementen

De crisis in de varkens- en vleeshouderij blijft aanhouden. Sinds 2014 kwamen er bovendien de gevolgen bij van de boycot van EU-landbouwproducten door Rusland. Veel landbouwbedrijven slagen er niet meer in de kop boven water te houden en gaan failliet. "Het inkomen van de landbouwers, de melkveehouders en zeker ook de varkenshouders is de afgelopen jaren absoluut niet gegarandeerd. Inkomensstabilisatie is erg belangrijk, alsook marktregulering in crisissituaties, herstel tussen vraag en aanbod en productiebeperkingen met compensaties", zei Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) in het Vlaams Parlement.

Productiebeperking

De belangrijkste voorstellen van de Europese Landbouwraad aan de Europese Commissie waren de mogelijke oprichting van een Europees marktobservatorium (dat de markt van varkens- en rundvlees in kaart brengt), het creëren van de mogelijkheid voor een tijdelijke, vrijwillige productiebeperking voor zuivel (met compensatie) en een verdubbeling van de opslag van melkpoeder en boter om op korte termijn de druk van de markt te halen. Stefaan Sintobin stelde echter vast dat de EU geen extra middelen vrijmaakt om deze bijkomende maatregelen te financieren. Vlaams Minister Schauvliege moest dit in het Vlaams Parlement inderdaad toegeven. Stefaan Sintobin zei ook dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de Rusland-boycot als gevolg van westerse sancties tegen dat land zich nooit de gevolgen daarvan hebben gerealiseerd.

Crisismaatregelen

Het Vlaams Belang beklemtoont dat het structurele onevenwicht op de markt niet opgelost raakt. De sector heeft nochtans - naast inkomensondersteunende maatregelen - op korte termijn dringend nood aan crisismaatregelen die het evenwicht tussen vraag en aanbod snel herstellen. De Europese uitgangspunten van een eengemaakte markt - een correcte prijs voor de consument én een correct inkomen voor de landbouwers - vallen blijkbaar amper nog te realiseren. De 28 lidstaten hebben verschillende visies en verschillende grotere lidstaten willen niet spreken over een productiebeperking. Heel wat EU-lidstaten willen blijkbaar de "markt zijn werk laten doen", maar dit heeft nefaste gevolgen voor de betrokken Vlaamse sectoren.

Lees het verslag of bekijk de beelden.
#StefaanSintobin  #Vlaamsparlement  #JokeSchauvliege  #landbouw  #Rusland
vlaamsbelang . nieuws . 17 maart 2016
Deel dit op Twitter Deel dit op Facebook Verstuur dit bericht naar vrienden Googles +1
 Kalender 2017
 Word lid van Vlaams Belang!
Sociale media - YouTube Sociale media - PDF  Sociale media - Afdrukken Sociale media - RSS
Sociale media - Facebook Sociale media - Twitter Sociale media - +1 Sociale media - Pinterest
Zogezegd
Bij een te omvangrijke en te snelle instroom heeft migratie alleen maar nadelen.

Miel Swillens

Bezoek de website van de Vlaams Belang Jongeren
e-magazine
onze digitale nieuwsbrief