
Het aantal moskeeën blijft onverminderd toenemen. Een groeiend aantal wordt ook gesubsidieerd. Een vergissing van formaat.
Moskeeën schieten in Antwerpen als paddenstoelen uit de grond. Dat blijkt uit het antwoord van het Antwerpse stadsbestuur op een vraag van Vlaams Belang-raadslid Wim Van Osselaer. Op dit moment zijn er in de Scheldestad niet minder dan 47 moskeeën actief. Dat zijn er beduidend meer dan in 2007, toen er 36 werden geteld. Concreet gaat het hier over een toename van liefst één derde in nauwelijks zes jaar tijd.
Naïviteit
Niet minder dan 13 moskeeën kregen dit jaar een werkingssubsidie van het Antwerpse stadsbestuur, 3 moskeeën kregen een activiteitensubsidie en 1 moskee een projectsubsidie; samen goed voor een bedrag van 13.878,30 euro. Opvallend is bovendien dat ook 3 moskeeën die door de staatsveiligheid als extremistisch werden gecatalogeerd, door het stadsbestuur werden betoelaagd. De uitleg hiervoor luidt dat het bestuur bij deze moskeeën “een bereidwilligheid om mee te werken aan openheid en transparantie” waarneemt. Als staaltje van naïviteit kan dat tellen.
Gesubsidieerde islamisering
Het Vlaams Belang heeft zich altijd al verzet tegen de subsidiëring van moskeeën. Wie meent dat een moskee slechts een cultusplaats is waar moslims bijeen komen om te bidden, vergelijkbaar met een 21e eeuwse kerk, vergist zich. Een moskee heeft naast een religieuze immers ook een belangrijke maatschappelijke functie. Rond de moskee situeert zich een netwerk van islamitische instellingen, koranscholen, sociale organisaties, islamitische handelszaken, en ga zo maar door. Moskeeën vervangen niet zelden het gezag van de overheid. In de moskee worden immers de instructies gegeven hoe moslims zich moeten gedragen in de samenleving en in hun privéleven. Moskeeën zijn dan ook de belangrijkste rem op de integratie. “Het naïeve diversiteitsbeleid, ook van dit N-VA-stadsbestuur, zorgt er niet voor dat de islam ‘verwestert’, maar wel dat onze stad in snel tempo islamiseert,” aldus Dewinter in een reactie.