Een groepje Tibetactivisten is er – ondanks een massale machtsontplooiing van de politie – in geslaagd het traditionele ontsteken van de Olympische vlam in Athene te verstoren. Tijdens een toespraak van Liu Qi – voorzitter van het Chinese organisatiecomité – geraakten twee demonstranten door het politiecordon. Ze zwaaiden met een zwarte vlag waarop de vijf olympische ringen vervangen waren door handboeien en waarop ook een oproep stond om de Spelen te boycotten in een land dat de rechten van de mens met de voeten treedt.
Jacques Rogge, Belg en voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité betreurde… het incident. En op de Chinese staatstelevisie werden de beelden van het incident gecensureerd. De Chinese kijker mocht zich even vergapen aan wat onschuldige plaatjes van de Olympus. Zo gaat dat in een dictatuur.
Volgens Rogge moet het IOC zich niet bezighouden met politiek. ‘Bemoeienissen met de situatie in Tibet hebben niet de hoogste prioriteit binnen het IOC’, klinkt het. ‘Ons primaire doel is het realiseren van de beste Spelen ooit in Peking’. Van veel moed getuigt dat niet.
Maar de internationale druk op het IOC en op Peking neemt toe. Vorige week nog sprak de voorzitster van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden haar uitdrukkelijke steun uit aan Tibet en de Dalai Lama. “De wereld moet laten weten aan China dat wij hun gewelddadige optreden in Tibet scherp veroordelen. Als wij dat niet doen, verliezen wij het recht om ooit nog over de mensenrechten te spreken.” Zo is dat.