Vandaag werd in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement de dading tussen de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen) en het bouwconsortium Noriant besproken.
De dading tussen de BAM en het bouwconsortium Noriant is een keerpunt in het Oosterweelverbinding dossier maar geen fundamentele uitweg uit de huidige en aanhoudende mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen van de Antwerpenaar. Door de dading kopen de Vlaamse overheid en BAM als het ware hun vrijheid terug van Noriant en komt er zo een einde aan de ‘tunnelvisie’ van de regering Peeters, die enkel oog had voor het BAM-tracé.
De belastingbetaler dient hiervoor echter minstens 37.190.000,- € op te hoesten, verhoogt met nog eens 5.100.000,- € als we nog gebruik willen maken van de huidige plannen voor de wegenaanleg op Linkeroever, de tunnel onder de Schelde of de Oosterweelknoop bij het Noordkasteel. Het maakt weliswaar een einde aan de jaren politieke stratego, waarbij er met de dreigende schadeclaim van Noriant geschermd werd om toch maar het BAM-tracé door te drukken, maar het is in tijden van besparingen absoluut geen toonbeeld van goed bestuur.
Vlaams Belang Antwerpen stelt vast dat er door de dading terug hoop is op een versnelde oplossing van de verkeerchaos in en rond Antwerpen en hoopt tevens dat nu ook de mogelijke alternatieven voor het BAM-tracé (Meccano, Ringland, de Bretellen, Oosterweel Noord, tolvrije Liefkenshoektunnel,..) met open vizier bestudeerd zullen worden.
Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch wees er de minister voor mobiliteit in het Vlaams Parlement echter ook op dat de huidige dading tussen BAM en Noriant op korte termijn geen enkel voelbaar effect zal hebben op het dagelijkse leven van de Antwerpenaar.
Er moet voor de Oosterweelverbinding immers naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe aanbestedingsprocedure gevolgd worden, een MER-rapport gemaakt worden, een bouwaanvraag gedaan worden en dan nog een antwoord gegeven worden op de meest cruciale vraag:”Door wie en hoe (via PPS of Vlaams budget) zal dit allemaal betaald worden?”
Het Vlaams Belang Antwerpen wil dan ook dat er reeds op korte termijn robuuste maatregelen genomen worden om de huidige mobiliteitsproblemen te verhelpen in afwachting van de definitieve en op termijn beste structurele oplossing, wat die ook mag worden. Het Vlaams Belang pleit al lang voor het tolvrij maken van de Liefkenshoektunnel. Maar ook de plaatsing van noodbruggen op de Singel dient dringend heroverwogen worden.
Anke Van dermeersch
Vlaams parlementslid