
Een trotse Michel Daerden (PS) presenteerde gisteren het langverwachte groenboek over het pensioendossier. Een eerdere aankondiging van de minister van Pensioenen, ruim twee maand geleden tijdens een veelbesproken optreden in de Senaat, had vooral alcoholdampen verspreid. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers bleek gisteren dat over het groenboek vooral veel drukte om niets was gemaakt: het werkstuk komt niet verder dan een situatieschets en het in kaart brengen van de huidige problemen. Of zoals journaliste Liesbeth Van Impe vandaag in Het Nieuwblad schrijft: “Ziet dan niemand dat de brede grijns van Daerden bij de voorstelling van een basiscursus ‘Pensioenen in België’ bijzonder ongepast is?”
“Twintig jaar geleden kenden we de vragen in het pensioendossier ook al. Maar de regering geeft geen antwoorden”, zei Vlaams Belang-parlementslid Koen Bultinck in de Kamer, die tevens informeerde of er voor de verkiezingen van 2011 nog wel een pensioenhervorming komt.
Recent presenteerde CD&V een plan waarbij de wettelijke pensioenleeftijd ondergeschikt wordt gemaakt aan het aantal jaren dat iemand gewerkt moet hebben: 45 jaar. Dat was echter taboe voor de échte leiders van de federale regering, in casu de PS. Voor Leterme zat er gisteren dan ook niets anders op dan deemoedig te verklaren dat de wettelijke pensioenleeftijd “hoe dan ook op 65 wordt gehouden”. Nochtans is de lengte van de loopbaan een belangrijker element dan het absurd vasthouden aan een bepaalde leeftijd. Het standpunt van het Vlaams Belang is ter zake genoegzaam bekend: onze partij is gewonnen voor een robuust pensioenstelsel dat recht geeft op pensioen na 40 jaar arbeid, wat dus neerkomt op de loskoppeling van leeftijd en pensioenberekening. Daarna dienen op inkomsten uit arbeid geen sociale zekerheidsbijdragen meer te worden betaald.
De cijfers zijn ronduit alarmerend en actie is hoogdringend, maar de regering-Leterme gedraagt zich ook in het pensioendossier als een lamme eend. En met een minister als Daerden komt de betaalbaarheid van onze pensioenen geen stap dichterbij. “We moeten deze minister op vervroegd pensioen sturen. Dat zal de enige oplossing zijn om ernstig aan het pensioendossier te kunnen werken,” concludeerde Koen Bultinck.