Nieuws
maandag, 29 aug 2022

“Plafondprijs voor energie absoluut noodzakelijk”

Het Vlaams Belang wil dat het bestaande marktmodel waarbij goedkopere alternatieve en nucleaire energie wordt verkocht aan de prijs alsof het met aardgas is opgewekt, dringend wordt herbekeken, zodat ervoor gezorgd kan worden dat de woekerprijzen die gerekend worden voor wind-, zon- en kernenergie dalen. “Daar moet een plafondprijs op komen”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “En op Europees vlak moet op basis van samenwerking zo snel mogelijk een plafondprijs voor aardgas bepaald worden.”

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) wil naar eigen zeggen dat de energieprijzen op Europees niveau bevroren worden en roept daarom woensdag een Overlegcomité bijeen. “Terwijl onze buurlanden reeds lang bezig zijn met de winter voor te bereiden, is de paars-groene regering eerst nog rustig in vakantie gegaan”, merkt Van Lommel op. “Zoals steeds nemen ze hun tijd.”

Het is vijf na twaalf om een plafondprijs in te voeren"

“De Croo verklaarde eerdere al dat de beste besparing die van het minder verbruiken is. Hij stuurt daarom aan op warmtepompen, zonnepanelen en isolatie”, aldus Van Lommel. “Ten eerste hebben de mensen het nu al heel moeilijk. Sociaal kan je zoiets niet noemen, want het zijn vaak de sociaal zwakkeren die in slecht geïsoleerde woningen leven. En ten tweede is het tijdspad tot de winter te kort. Het is gewoon niet haalbaar en niet betaalbaar.”

Voor het Vlaams Belang moet de uitstapkalender van de kerncentrales grondig worden herbekeken. “Alles moet zo lang mogelijk openblijven, om de afhankelijkheid van gas zo minimaal mogelijk te maken”, vervolgt Van Lommel. “Op dit ogenblik is er geen enkel valabel argument dat een sluiting rechtvaardigt. Volgens Engie Electrabel is een verlenging van de oudere centrales niet mogelijk doordat de kernbrandstoffen reeds lang op voorhand besteld moeten worden. De regering moet helpen om dit praktisch probleem op te lossen. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle moet gevraagd worden om onverwijld in kaart te brengen of er veiligheidsrisico's zouden zijn. De dogmatische uitlatingen vanwege Groen - dat ‘de scheurtjes’ het verder open houden van onze oudere centrales verhinderen, zijn onzinnig. Die verkeerd benoemde scheurtjes bij Doel 3 en Tihange 2 zijn in werkelijkheid waterstofvlokken en beïnvloeden in geen geval het materiaal van de reactorkuip.”

"Het bestaande marktmodel waarbij goedkopere alternatieve energie wordt verkocht aan de prijs alsof het met aardgas is opgewekt, moet dringend herbekeken worden”, besluit Van Lommel. “En op Europees vlak dringt zich een plafondprijs voor aardgas op. Europa heeft het probleem deels zelf gecreëerd door sancties op te leggen aan Rusland die onze bevolking harder treffen dan Poetin zelf, ten voordele van Amerika dat nu massaal schaliegas uitvoert. De EU vroeg eerder haar lidstaten die geen toevoerproblemen hebben - zoals België, omdat we niet afhankelijk zijn van Rusland - solidair te zijn met andere landen. Maar we kunnen onze voorraden niet zomaar aan andere lidstaten geven. Hoe dan ook hebben we als individueel land niet veel te zeggen aan de internationale gasmarkt. Een eenzijdig plafond opleggen impliceert dat ons gas aan een hogere prijs elders verkocht zou worden met alle gevolgen van dien.”