Persberichten
donderdag, 09 jan 2020

Prins Harry en Meghan doen moedige stap terug. Wanneer volgt Belgisch koningshuis?

Prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben besloten een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer te leggen en te kiezen voor financiële onafhankelijkheid. Een moedige beslissing. Vlaams Belang wil niet langer wachten op een Belgisch voorbeeld en dient een wetsvoorstel in om de Belgische koninklijke familie ook haar financiële vrijheid te gunnen.

De koninklijke familie krijgt in de Belgische noodbegroting een voorkeursbehandeling en volgt het systeem van voorlopige twaalfden niet. In plaats van één, kreeg de koninklijke familie al twee kwartalen aan dotaties toegekend in de voorlopige twaalfden. Sinds 1 januari 2014 ontvangt koning Albert jaarlijks een dotatie ten bedrage van 923.000 euro. Deze werd ondertussen voor 2020 verhoogd tot 975.000 euro. Als overgangsmaatregel behouden prinses Astrid en prins Laurent ook hun jaarlijkse dotatie van ettelijke honderdduizenden euro. Het mag duidelijk zijn: het koningshuis moet niet besparen.

Prins Harry is, na de geboorte van de drie kinderen van prins William, opgeschoven naar de zesde plaats in de lijn van opvolging voor de Britse troon en trekt terechte conclusies. 'Na veel reflectie en maanden discussie zetten we dit jaar de stap om een nieuwe, progressieve rol voor het koningshuis te vinden', aldus de prins. 'We streven ernaar om financieel onafhankelijk te worden.’

Vlaams Belang volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch: “We horen het de Coburgs nog niet snel zeggen. Nochtans houden de dotaties van Astrid en Laurent geen enkel verband met de koninklijke functie. Beiden zullen nooit de troon bestijgen. Astrid komt in de troonsopvolging op de vijfde plaats na de vier kinderen van Filip en Mathilde. En Laurent staat zelfs helemaal achteraan in de troonsopvolging, op de dertiende plaats. Deze dotaties 'met een persoonlijk karakter', louter en alleen omdat men koningskind is, zijn niet alleen in strijd met de gelijkheidsbeginsel maar vallen ook democratisch niet te verantwoorden.”

De wet van 27 november 2013 die de dotaties regelt voorziet in het openbaar maken van het activiteitenverslagen van koning Albert II, prins Laurent en prinses Astrid. Deze verslagen deden al vaker de wenkbrauwen fronsen. Bovendien hebben de voorstanders van de dotatieregeling nagelaten te zorgen voor de nodige transparantie en controle. De wet van 2013 legt aan de dotatiegerechtigden ook plichten op, zoals bijvoorbeeld de plicht om zich terughoudend op te stellen. Hier is het al vaak misgelopen, denken we maar aan de omstreden ontmoetingen van Laurent met Kabila, de premier van Sri Lanka en de Chinese ambassade.

Wouter Vermeersch opnieuw: “De broer en zus van de koning hebben geen recht op een dotatie. Deze dotaties werden door een gewone wet toegekend, ze kunnen dus ook door een gewone wet weer worden ingetroken. Dat leden van de koninklijke familie zo maar overheidsgeld krijgen toegestopt, valt democratische en financieel niet meer te verantwoorden. In andere Europese koningshuizen zoeken de leden van de koninklijke familie hun eigen weg. Ze worden niet onderhouden met het geld van de belastingbetaler. Het is bovendien een publiek geheim dat de financiële regelingen met de Belgische Staat mee aan de basis liggen van het fortuin van de Coburgs.”

Daarom dient het Vlaams Belang in de Kamer een wetsvoorstel in om de dotaties aan het Belgische koningshuis te schrappen