
Geruime tijd reeds wordt gediscussieerd over de toekomst van de Civiele Bescherming. Toen Vlaams Belang-senator Yves Buysse midden april informeerde naar de stand van zaken in dit dossier, luidde het dat begin mei een “brede nota” aan het kernkabinet zou worden voorgelegd. Omdat die termijn ondertussen al ruim verstreken was, ondervroeg Buysse de bevoegde minister deze maand opnieuw. Deze keer luidde het antwoord dat de aangekondigde nota nog niet werd behandeld wegens… tijdsgebrek.
Het spreekt voor zich dat dit nieuwe uitstel de heersende ongerustheid bij de medewerkers van de Civiele Bescherming niet bepaald zal wegnemen. De situatie is bovendien van die aard dat verder getalm onverantwoord is. De berichten dat de Civiele Bescherming onderbemand is, volgen elkaar immers op. Vorige maand nog werd aan de alarmbel getrokken en volgens sommige berichten kan de onderbezetting ertoe leiden dat de veiligheid van de bevolking en de medewerkers in het gedrang komt.
Toegegeven, het is niet allemaal kommer en kwel. Zo heeft de regering, ondanks de zware agenda en het nijpende tijdsgebrek, gelukkig nog tijd en ruimte gevonden om werk te maken van de invoering van de dubbele naamgeving. Voortaan kan een kind de familienaam van de vader of de moeder krijgen of een combinatie van de twee. Mensen met een dubbele familienaam die op hun beurt kinderen krijgen, zullen in de toekomst kunnen kiezen uit liefst twaalf combinaties. Geef toe: een uiterst dringend dossier dat geen verder uitstel toeliet. Een topprioriteit kortom.