Raad van State stelt zes prejudiciële vragen aan Grondwettelijk Hof
Zoals bekend, hebben alle Waalse partijen en de nuttige helpers van de SP.A een procedure ingespannen om het Vlaams Belang van zijn partijfinanciering te beroven. De Raad van State besliste vandaag om op vraag van het Vlaams Belang zes prejudiciële vragen te stellen aan het Grondwettelijk Hof.
Indien het Vlaams Belang van zijn partijfinanciering zou worden beroofd, komt dit de facto neer op een partijverbod. Als gevolg van het Agusta-gesjoemel van uitgerekend de SP.A, is het ontvangen van (grote) privégiften voor partijen in België verboden, en dit in tegenstelling tot andere landen. Het afnemen van de overheidsdotaties zou met andere woorden betekenen dat het Vlaams Belang niet langer kiescampagnes kan financieren.
Vandaag leden SP.A en co echter een forse nederlaag: de Raad van State is van mening dat de stelling van Vlaams Belang, nl. dat de wet op de partijfinanciering strijdig is met de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van meningsuiting, sterk genoeg is om deze als ‘prejudiciële vraag’ door te sturen naar het Grondwettelijk Hof.
Het Vlaams Belang maakt zich weinig illusies: ook het Grondwettelijk Hof bestaat voor de helft uit Franstaligen, en is volledig politiek benoemd. Maar vandaag staat het minstens vast dat ook de rechters in dit land vragen hebben bij de wet die brutaal de vrije meningsuiting schendt.
Hieronder vindt u een overzicht van de prejudiciële vragen die aan het Grondwettelijk Hof zullen worden gesteld. Belangrijk is aan te stippen dat het hier niet over technische kwesties gaat, maar integendeel over fundamentele vragen over de rechtsstaat en de democratie.
Bruno Valkeniers
Voorzitter Vlaams Belang
Jurgen Ceder
Voorzitter Vlaams Belang