Nieuws
woensdag, 17 feb 2021

Racismelabeling en -censuur in de Gentse bib: “Boekverbrandingen zijn niet veraf”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over de racismelabeling waarbij Gentse stadsbibliotheken binnenkort een ‘waarschuwing’ zullen meegeven aan verschillende boeken. Bovendien gaat de stad nog een stap verder en wil ze boeken bannen die ‘te racistischzouden zijn. “Dit is een aanslag op onze cultuur en vrijheden. Zulke initiatieven horen niet thuis in een gezonde democratie”, reageert Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). Ze stelde er een parlementaire vraag over van aan minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

Het Gentse stadsbestuur wil de bibliotheken ‘dekoloniseren’ en jonge kinderen behoeden voor stereotiepe beelden door bepaalde labels en racismewaarschuwingen te gebruiken. In ‘Dekoloniseer mijn stad’, een actueel Gents rapport, wil men zelfs boeken bannen die volgens de linkse goegemeente vermeend te racistisch zouden zijn. Sinds 2016 zijn openbare bibliotheken geen bevoegdheid meer van de Vlaamse Gemeenschap en hebben lokale besturen de volledige autonomie over hun collectievorming in de bib. Minister van Cultuur Jan Jambon liet dus weten dat deze verontrustende initiatieven niet zijn bevoegdheden zijn.

Volgens het Vlaams Belang is dit nog maar het topje van de grote ijsberg want is een boekverbranding niet meer veraf. “Waar sommigen aan extremistische literatuur denken, denkt het Gentse stadsbestuur aan boeken van Pippi Langkous en dergelijke”, reageert Blancquaert ontzet. “Als parlementslid en bezorgde Gentenaar, doe ik een oproep om geen enkel boek te bannen en geen racismewaarschuwingen op kinderboeken aan te brengen.” Maar Jambon wimpelde dit van zich af en stelde voor dat Blancquaert de Gentse gemeenteraad hierover zelf zou ondervragen.

“Dit initiatief in bibliotheken zal een omgekeerd effect hebben en juist stigmatiseren en problematiseren”

Het Gentse stadsbestuur moet gevraagd worden af te zien van dit beleid dat culturele uitgaven waar duidelijk niets mee mis is stigmatiseert en problematiseert. “Als minister-president moet Jambon hen hierop wijzen en ingrijpen wanneer men boeken mocht verbannen uit bibliotheken”, reageert Blancquaert. Alles wat niet bij wet verboden is, is toegelaten in een openbare bibliotheek. “Boeken verbannen zou dus een aanslag zijn op onze democratie!”

Jambon heeft hierover helaas nog geen contact gehad met het Gentse stadsbestuur, omdat hij beweert dat dit in deze fase niet zijn rol is. “Hij vindt vrije meningsuiting en objectiviteit nog steeds heel belangrijk in een openbare bibliotheek, maar zijn woorden of daden zijn fors het tegenovergestelde”, vervolgt Blancquaert. “Met een belofte dat hij erop zal toezien dat er geen systematische zuivering van de bibliotheken gebeurt, komen we er niet.”

Het Vlaams Belang roept dan ook op dat de Vlaamse Regering deze evolutie in het licht van onze cultuur en onze vrijheden strikt opvolgt. “Er moet zeker ingegrepen worden mocht men toch boeken verbannen uit de bibliotheken”, besluit Blancquaert.