De (nieuwe) anti-racismewet bedreigt de meningsvrijheid. “Het resultaat is haastwerk, een draak van een wet. Elke ‘racistische’ uitspraak is voortaan strafbaar; ook de verspreiding van denkbeelden die steunen op rassensuperioriteit of rassenhaat. Louter een opinie uiten, kan iemand voor de strafrechter brengen. Laat dat nu net het argument zijn waarmee het Vlaams Belang de anti-racismewet altijd heeft bestreden.” Dat schrijft journalist Filip Verhoest vandaag in De Standaard , naar aanleiding van de bedenkingen die de zogenaamde ‘Liga voor de Mensenrechten’ uitte bij de zelf op gang gebrachte maar totaal op hol geslagen anti-racismewetgeving.
“Ik woon in de buurt van Beerschot”, citeert Verhoest advocaat Jos Van der Velpen. “Gaat men een voetbalsupporter die op café onnozele racistische praat uitkraamt, hiervoor vervolgen?” Tja, we hebben altijd al voorspeld dat de dwaze racismewetgeving zou leiden tot gevaarlijke Stasi-toestanden. Gek dat de Liga zich nu zorgen begint te maken.
“Als op een webforum van een allochtone vereniging jongeren opruiende taal verspreiden over joodse mensen, moeten die dan voor de strafrechter komen?”, vraagt Van der Velpen zich af. Nee, stel je voor. Dàt was niet de bedoeling van de anti-racismewet. Het Vlaams Blok, nu Vlaams Belang, moet aangepakt worden. Onverbiddelijk en genadeloos. “Met effectieve veroordelingen”, eist Van der Velpen. De Amada/PvdA-advocaat weet natuurlijk perfect hoe rode regimes omspringen met politieke dissidenten…
Filip Verhoest stelt dat “kritiek, zelfs scherpe kritiek op allochtonen is toegelaten”. “Als het samenleven tussen verschillende bevolkingsgroepen aanleiding geeft tot moeilijkheden, moeten die bespreekbaar zijn.” Komaan, dat is toch een lachertje. “De grens wordt overschreden als er sprake is van het systematisch aanzetten tot rassenhaat”, schrijft Verhoest nog. Maar dat is natuurlijk een hoogst eigen interpretatie van woorden, teksten en feiten. Op het Vlaams Blok-proces veroordeelden politiek benoemde rechters de publicatie van statistieken over het aandeel van vreemdelingen in de criminaliteit als het “aanzetten tot vreemdelingenhaat”. Zelfs een artikel over de besnijding en mishandeling van vrouwen in de islam valt volgens de rechters onder de noemer ‘stigmatiseren’, ‘discrimineren’ en ‘aanzetten tot vreemdelingenhaat’. Tja… Dergelijke dingen lees je in onze buurlanden gewoon dagelijks in de kwaliteitskranten en opiniebladen. Hoezo, racisme?
De Standaard-journalist poogt – tevergeefs – de stelling dat de racismewet de dictatuur van het politiek-correcte denken heeft ingeluid, onderuit te halen met een citaat uit het beruchte Vlaams Blok-proces. “Een schitterend arrest”, aldus Van der Velpen.
“Wat de wet van 30 juli 1981 beoogt, is te beletten dat een groep of vereniging, het weze een politieke partij, zich gaat profileren als een groep of vereniging die systematisch aanzet tot discriminatie, rassenscheiding, haat of geweld ten aanzien van een individu of bepaalde delen van de bevolking op grond van hun zogenaamd ras, hun huidskleur, hun afkomst of hun nationale of etnische afstamming, kortom systematisch aanzet tot door racisme of xenofobie ingegeven onverdraagzaamheid.” Volgens de rechters is de beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting in dat geval “gewettigd”. Nogmaals: dat is puur een kwestie van interpretatie. Kwaadwillige interpretatie. Het vreemdelingenstandpunt van het Vlaams Blok/ Vlaams Belang is helemààl niet ingegeven door racisme of een superioriteitsgevoel. Onze uitspraken en publicaties over criminaliteit, over de wildgroei van moskeeën en de opmars van de radicale islam hebben niets te maken met islamofobie, xenofobie of het aanzetten tot vreemdelingenhaat. Ze zijn ingegeven door de zorg voor onze Vlaamse identiteit en onze Westerse en democratische vrijheden. Wij willen het politieke en maatschappelijke debat aanzwengelen. Een debat dat door de racismewet – wat men er ook van moge beweren – flink wordt beknot, zoniet onmogelijk gemaakt.