
Nu de regularisatiecampagne twee maanden ver is, begint ze op volle toeren te draaien. Volgens de krant De Standaard zeggen steden als Antwerpen en Gent dat ze een versnelling hoger moeten schakelen. “Illegalen die lang hebben gewacht om hun dossier in te dienen, beginnen dat nu wel te doen. Ook de advocaten geraken stilaan rond met de dossiers van hun cliënten en sturen de aangetekende brieven op”, zo meldt De Standaard. Monica De Coninck, OCMW-voorzitster van Antwerpen, formuleert het als volgt: “De regularisatie is zoals met de belastingen, de mensen wachten zo lang mogelijk om hun dossier in te dienen. Dat klinkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Die ervaring hadden we ook bij de vorige campagne.”
Volgens De Coninck gaat het aantal vragen de jongste dagen “pijlsnel de hoogte in”: “Ik verwacht dat we de laatste maand aan 150 dossiers per dag zullen zitten. Aan dat tempo komen we tegen 15 december (de dag waarop de regularisatiecampagne wordt afgesloten, nvdr.) aan minimaal 4.000 dossiers. Het kunnen er zelfs 5.000 zijn. En in het slechtste geval zelfs 6.000. Deze campagne wordt zeker even groot als die van 2000.” Ook Gent en Brussel zouden zich voorbereiden op een verdubbeling van het aantal dossiers, maar het kan in de hoofdstad zelfs het drievoudige worden.
Een prognose van De Standaard leert dat we afstevenen op de regularisatie van minstens 50.000 illegalen. Dat zijn er dus evenveel als in 2000 en een pak meer dan de 25.000 die enkele maanden geleden vanuit regeringsbronnen naar voren werden geschoven. En daar zal het niet bij blijven. Net zoals bij de collectieve regularisatie onder Verhofstadt het geval was, zullen er voor elke geregulariseerde gemiddeld nog eens 2,5 mensen bijkomen via gezinshereniging. Een topambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken becijferde midden september dat men op deze manier vlot aan 350.000 nieuwe vreemdelingen in vijf jaar tijd komt.
De nieuwe collectieve regularisatie dreigt bovendien de draagkracht van onze samenleving te boven te gaan. “De OCMW’s zitten intussen met de handen in het haar. Ze weten dat de problemen niet ophouden eens de papieren in orde zijn”, stelt ook Liesbeth Van Impe in Het Nieuwsblad. Bij de vorige regularisatiegolf, toen het ging om vergelijkbare getallen, bleek niet minder dan de helft van de geregulariseerden in aanmerking te komen voor financiële steun. Vijf jaar later ontving nog steeds 13,9 procent van de geregulariseerden werkloosheidssteun, en 19,6 procent een OCMW-uitkering. Dat is samen een derde. Niet bepaald een zonnig vooruitzicht dus.