
In steeds meer lidstaten verdwijnt links in de politieke coulissen nadat ze door de kiezer werden weggestemd, maar de EU blijft tot nader order een linkse zandbak. En dat heeft zware gevolgen voor het asiel- en immigratiebeleid. Het rechtse kabinet in Nederland (van de liberale VVD, het christendemocratische CDA en gedoogpartner PVV) heeft bij zijn aantreden een aantal maatregelen aangekondigd om de massale toestroom van nieuwkomers in te perken. Zo wil CDA-minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) de minimumleeftijd voor importhuwelijkspartners verhogen van 21 naar 24 jaar en hogere inkomenseisen stellen. Daarmee botst Nederland frontaal op de erg lakse aanpak van Europa. De linkse eurocommissaris Cecilia Malmström pleit net voor méér immigratie en wil de Europese regels nog versoepelen.
België-route
Onze noorderburen botsen trouwens niet alleen met de EU, maar ook met België. “De problemen rond immigratie en de instroom van kanslozen zijn niet exclusief Nederlands” schrijft Europa-journaliste Carla Joosten daarover in Elsevier. “In een land als België leidt falend beleid tot de ongebreidelde komst van kanslozen. In 2011 vroegen meer vreemdelingen asiel aan op grond van ‘medische’ dan ‘humanitaire’ gronden. Ondanks de problemen is er amper een maatschappelijk debat. Met zulke landen is het slecht zaken doen voor Leers.” De normen van gezinshereniging zijn in Nederland al strenger dan in België. En zo werd de zogenaamde ‘België-route’ geboren. Trouwlustige allochtonen verhuizen even naar België, laten dan hun bruid of bruidegom overkomen uit hun thuisland, waarna ze – met een Belgische verblijfsvergunning op zak – probleemloos weer de grens oversteken.
Eigen koers
Tegenstanders van het kordate asiel- en immigratiebeleid in Nederland, werpen op dat die regeringsmaatregelen onhaalbaar zijn omdat ze hoe dan ook op het verzet van de EU zullen botsen of in strijd zijn met de Europese regels. Dat is een vals argument en een te gemakzuchtige capitulatie voor de EU. Steeds meer mensen zijn de dictaten uit Brussel beu en willen dat de lidstaten zelf kunnen beslissen over hun vreemdelingenbeleid. Geert Wilders’ Partij Voor de Vrijheid (PVV) wil dat Nederland een uitzondering vraagt in Europa. Het is trouwens niet de eerste keer dat een Europese lidstaat een zogenaamde ‘opt out.’ Het kleine Denemarken is daar bijvoorbeeld goed in geslaagd. Waar een wil is, is een weg.