
Al sinds jaar en dag wordt de PS geteisterd door schandalen van corruptie en machtsmisbruik. Gisteren berichtten we al over de VISA-affaire van Anne-Marie Lizin. Een ander groot PS-schandaal speelde zich af in 2005 in het rode bastion Charleroi: verscheidene PS’ers, waaronder voormalig minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe, maakten zich schuldig aan onder meer geldverduistering en valsheid in geschrifte.
De man die deze affaires ontdekte en bekendmaakte was Philippe Sonnet, MR-schepen in Charleroi. En wie moest eerder deze maand noodgedwongen ontslag nemen nadat was gebleken dat hij jarenlang was ‘vergeten’ zijn belastingaangifte in te dienen? Juist ja, Philippe Sonnet…
En daar stopt het niet. Ook een vertegenwoordiger van de derde grootste Franstalige partij, het cdH, bevindt zich in nauwe schoentjes. Jean-Pierre Detremmerie, voormalig burgemeester van Moeskroen en nu voorzitter van de gas- en elektriciteitscommunale, zou het geld van de verkoop van een supermarkt hebben doorgesluisd naar de rekening van voetbalclub Excelsior Moeskroen, de club waarvan Detremmerie oud-voorzitter is.
Ook voor de Wetsstraatredacteur van De Standaard, Steven Samyn, is de maat meer dan vol. In zijn commentaarstuk van vandaag zegt hij dan ook wat wij altijd al hebben aangeklaagd: “Wat heeft de PS belet om eerder in te grijpen? Of doet het er niet toe wat iemand uitvreet, zolang hij/zij maar stemmen oplevert? (…) Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vochten ook de Franstalige liberalen tegen het systeem-Lizin. Na de verkiezingen gingen ze echter met Lizin in zee in ruil voor een handvol mandaten. De democratie mag blijkbaar verkracht worden, zolang er mag meegegeten worden uit de ruiven van de macht.”
Dat niet alleen de PS zich schuldig maakt aan corruptie en machtsmisbruik, maar ook de andere grote partijen, is ondertussen al wel duidelijk geworden. “Dit gaat verder dan de persoon van Anne-Marie Lizin. Dit gaat over een systeem”, aldus Samyn. Inderdaad. Dit is geen toeval, maar typerend voor de manier waarop in Wallonië aan politiek wordt gedaan.