Op donderdag 23 juni hielden burgemeester Freddy Willockx, korpschef Jack van Peer en commissaris Danny Piessens een crisisvergadering. Was er door de hittegolf plots een watertekort ontstaan en moest het sproeien van tuintjes en het wassen van auto’s verboden worden? Had het ozonpeil de alarmdrempel overschreden? Niets van dit alles. Het was een ander altijd terugkerend neveneffect van hittegolven: tientallen ‘jongeren’ zakten af naar het recreatiedomein De Ster bij Sint-Niklaas en vielen daar de bezoekers lastig. De waterglijbanen moest afgesloten worden als gevolg van de overlast. Er werden vernielingen aangericht, roeibootjes werden omgekieperd en overal werden mensen lastiggevallen en geïntimideerd, tot aan de snackbar toe. Daarnaast werden ook vele diefstallen gemeld van kleren, gsm’s, radio’s en draagbare cd-spelertjes.
De Gazet Van Antwerpen baseerde zich op een betrouwbare bron om te melden: “De keetschoppers zijn afkomstig uit Borgerhout en uit het Brusselse. Het gaat om een groep van 50 of 60 minderjarigen, bijna allemaal van allochtone afkomst.” Zij dringen meestal het domein binnen door een gat in de omheining te snijden. Dezelfde jongeren schopten ook heibel op de autobussen van De Lijn die hen terug naar huis brachten. De politie van Beveren en Zwijndrecht moest verschillende keren tussenbeide komen.
We zijn benieuwd welke excuses de politiekcorrecte kaste nu weer zal verzinnen. Ze kunnen moeilijk beweren dat die allochtonen meer last hebben van de warmte dan wij? Of gaat het misschien om Eskimo’s of Lappen? In augustus 2003 waren er ook al dergelijke incidenten. Danny Smagghe, VLD-provincieraadslid in Vlaams Brabant werkte toen een voorstel uit om die problemen met “jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst” in openluchtzwembaden en recreatiedomeinen aan te pakken. Hij wilde een algemeen toegangsverbod voor allochtone jongeren. In Het Laatste Nieuws lichtte hij toe hoe hij dat zou aanpakken. “We moeten onze tanden laten zien en een tijdlang alle allochtone jongeren de toegang verbieden. Op basis van hun kleur, ja. Dat is het gemakkelijkst. Jammer voor diegenen die zich wel gedragen, maar die worden zo misschien aangezet eens te gaan praten met die ruziemakers.” Gelukkig behoorde Smagghe tot een regeringspartij, die toen nog groot en machtig was. Anders zou hij zeker een proces wegens racisme aan zijn broek hebben gehad.