
“Ik draag graag een rokje. Daar heeft u toch geen problemen mee?” Met die boodschap willen enkele CD&V-vrouwen nu foldertjes gaan uitdelen in de hete multiculturele wijken van Brussel. We hopen voor hen dat ze geen pak slaag krijgen… Intussen scheert de excuuscultuur weer hoge toppen. Zo schrijft Guy Tegenbos (De Standaard, 28.07.12) dat sommigen het probleem verengen tot iets wat alleen ‘aan de cultuur’ zou liggen, “maar dan verklaren ze niet waarom een meerderheid die tot ‘die cultuur’ behoort, dat gedrag en die opvattingen niet vertoont.” Dat argument klinkt mooi, maar klopt niet helemaal. Net zomin als je kan beweren dat Al Qaida niks met de islam te maken heeft. Het is uiteraard juist dat niet alle moslims terroristen zijn, maar de meeste terroristen zijn wel moslims. Het seksisme dat nu zoveel stof doet opwaaien, heeft – of men dat nu graag hoort of niet – veel met cultuur en religie te maken.
Moslims en Vlaamse bouwvakkers
“Koppel het gedrag van deze mannen niet aan religie”, bezweert Bleri Lleshi ons (De Standaard, 28.07.12). “Dit heeft niets te maken met de islam. Dergelijk machogedrag vind je helaas bij mannen ongeacht religie, cultuur, of ze leven in een grote stad, dan wel in een boerendorp.” Ook in een aantal brieven van ongetwijfeld ‘progressieve’ lezers duiken de onvermijdelijke Vlaamse bouwvakkers op die wel eens vrouwen nafluiten. Maar die vergelijking raakt kant noch wal. Zo’n fluitsignaal kan best vervelend zijn, maar heel wat vrouwen zullen er wel mee kunnen lachen. Bespuwd of uitgemaakt worden voor ‘hoer’, achtervolgd of bepoteld worden, is toch wat anders.
“Seks is bij ons taboe. En op straat zie je overal reclame met halfnaakte vrouwen. Dat schept frustraties”, verontschuldigt acteur Mourade Zeguendi het ontoelaatbare gedrag van allochtone jongeren (Het Laatste Nieuws, 28.07.12). Ook Bleri Lleshi roept dat argument aan. “Het gaat ook over het vrouwbeeld in onze Westerse samenleving.” Alsof Vlaamse jongeren onder invloed van die verleidelijke reclameborden vrouwen op straat zouden bespringen of beledigen…
Tolerantie en struisvogelpolitiek
De excuuscultuur die opduikt telkens allochtonen in een niet zo gunstig daglicht komen, is bijna even ergerlijk als de jarenlange struisvogelpolitiek. Gelukkig is er hier en daar toch wat tegenwind. “Ik wil het recht om een rok te kunnen dragen”, schrijft Marieke Van Pee boos. De journaliste ergert zich ook aan de reactie van vrienden en collega’s: “Opeens werd ik verweten ‘rechts’ te zijn. Omdat ik het niet oké vond dat ik niet normaal over straat kon lopen.” Radiojournaliste Nina Verhaeghe haalt ook zwaar uit: “Ik zou er niets op tegen hebben dat mannen van hun godsdienst hun haren, armen en benen totaal moeten bedekken bij dertig graden. Ik ben daar tolerant in.”
Ook in de publieke opinie wordt de vinger op de wonde gelegd. “Dat dit item nu pas en eindelijk op de politieke agenda terecht komt, is een ware schande”, schrijft iemand. “Wij die in ‘die wijken’ wonen, wij wisten en weten dat dit wangedrag al jaren bestaat, maar ja, zij die erover berichtten of kloegen waren ‘racisten’ of ‘extreemrechtse’ trawanten, nietwaar?”