
De Panorama-reportage over malafide praktijken bij de Hasseltse politie blijft nazinderen. De praktijken werden door Hilde Claes (burgemeester), het Comité P (het controleorgaan van de Politie) en procureur Marc Rubens ontkend, geminimaliseerd of toegedekt. Hilde Claes slaat intussen mea culpa en zegt dat misbruiken binnen de politie voortaan harder aangepakt zullen worden. Ze geeft ook toe dat ze in de fout ging. Een Limburgse journalist ziet daarin een teken van ‘moed’, maar – zoals het spreekwoord zegt – “het berouw komt na de zonde.” Hilde Claes probeert haar meubeltjes te redden en de schade te beperken. Volgend jaar zijn er immers gemeenteraadsverkiezingen en de affaire kan haar heel wat stemmen kosten.
Claes ging in de Panorama-uitzending compleet de mist in, maar kreeg nadien in ‘Reyers laat’ uitgebreid de kans om een en ander recht te zetten. Maar wat zo krom is, is gewoon niet recht te praten. Ook de tweede poging mislukte jammerlijk. Zondag mocht ze bij de VRT (onder druk gezet of onder de indruk van de vernietigende impact van de reportage?) nóg een keer opdraven. Deze keer om uit te leggen dat er doortastende maatregelen komen om corruptie met wortel en tak uit te roeien. Of dat veel indruk maakt, is nog maar de vraag.
Ons kent ons
“Hasselt is de stad geworden van ons kent ons, waar men steeds dezelfden tegenkomt”, schrijft Eric Donckier (Het Belang van Limburg, 10.10.11). Ook Luc Van der Kelen (Het Laatste Nieuws, 08.10.11) wijst erop dat het geen toeval is dat het schandaal uitbreekt in een socialistisch bolwerk: “Een malafide systeem, gebaseerd op familiale en ideologische banden. Alles is aan alles gekoppeld. De gouverneur (Reynders) is de vroegere burgemeester, de nieuwe burgemeester is de dochter van de oude patriarch (Willy Claes, de man die vanwege zijn aandeel in het Agusta-schandaal moest opstappen bij de Navo). Allebei moeten ze leergeld betalen aan de pater familias (Steve Stevaert) die nog altijd aan vele touwtjes trekt via een uitgebreid netwerk. Dat gaat tot en met het gerecht in Hasselt, waar de procureur (Marc Rubens) vindt dat klokkenluiders moeten zwijgen.”
‘Cuba aan de Maas’
“Wie in Hasselt iets wil aanklagen, botst vaak op een socialist” weet Het Laatste Nieuws. Omdat de klokkenluiders hun klacht intern niet kwijt konden, moesten ze een externe dienst aanspreken: Arista. “Wie de lijst met bestuurders bekijkt, ziet al gauw dat de naam van Guy Peeters opduikt.” Peeters is het hoofd van het socialistisch ziekenfonds, was tot voor kort voorzitter van de Raad van Bestuur van de VRT, en wordt beschouwd als een van de machtigste mensen achter de schermen van de SP.a. Je kan je afvragen hoe onafhankelijk het rapport is. “Arista werkt ook nauw samen met De Voorzorg, de rode mutualiteit in Limburg. En wie is de baas van De Voorzorg? Juist, Tony Coonen, de echtgenoot van burgemeester Hilde Claes…” Het hele boeltje stinkt. En dat krijg je niet weg met wat geurverfrisser. Van der Kelen: “Reiken de tentakels uit Hasselt (Steve Stevaert, Marc Rubens) tot in het Comité P in Brussel? Zo ja, is er een ernstig politiek probleem.” Dat is wel het minste wat je kan zeggen.