
Volgens de ‘Stemtest’ is 1 op 3 Vlamingen vóór de splitsing van de sociale zekerheid. 1 op 3 is tégen en nog eens 1 op 3 onbeslist. Het AK-VSZ wil die laatste groep overtuigen.
Het Aktiekomitee voor een Vlaamse Sociale Zekerheid pleit al jaren voor de splitsing van de sociale zekerheid en stelde gisteren op een persconferentie een lijvige en rijk met cijfers en argumenten gestoffeerde brochure voor om dat pleidooi kracht bij te zetten. Het mag gezegd worden dat voorzitter Guy Celen, Eric Ponette, Erik Stoffelen, Robrecht Vermeulen, Jürgen Constandt, Wim De Wit en Raf Verschueren hun ‘huiswerk’ goed hebben gemaakt, want hun betoog klinkt heel overtuigend.
Slechte staatshervorming
De Vlaamse dokters hebben de 6de staatshervorming scherp ontleed met hun scalpel en schetsen de zware gevolgen voor Vlaanderen. Of, zoals La Libre Belgique (15.11.13) het triomfantelijk schreef: “La Flandre, grande perdante de la sixième reforme de l’Etat.” Vlaanderen kreeg weliswaar wat meer bevoegdheden en een beetje meer fiscale autonomie (van 20 naar 33%), maar dat volstaat niet. “Wij willen 100%,” stelde Guy Celen enthousiast. Het AK-VSZ pakt uit met nieuwe voorstellen en aanbevelingen.
Transfers: geen solidariteit maar diefstal
Volgens het AK-VSZ belopen de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië ruim 12 miljard euro per jaar. Een gigantisch bedrag dat Vlaanderen béter zou kunnen besteden. Om de wachtlijsten in de gezondheidszorg weg te werken, bijvoorbeeld, of om de laagste pensioenen op te trekken. Het AK-VSZ heeft niets tegen solidariteit, maar benadrukt en toont ook aan dat de geldtransfers niet tot een betere gezondheidszorg leiden in Wallonië. “Met het oog op efficiëntie, kwaliteit en betaalbaarheid is er maar één conclusie mogelijk: splits die handel!” stelde Guy Celen. De gezondheidszorg en het arbeidsmarktbeleid (werkgelegenheid, loon- en loonkostenbeleid, werkloosheidsuitkeringen en pensioenen) moeten volledig in Vlaamse handen komen.
Stemadvies
Het AK-VSZ vroeg aan alle Vlaamse partijen of zij vóór of tégen een overheveling van de ziekteverzekering, werkloosheidsvergoedingen en pensioenen zijn. Groen, Open VLD en PvdA gaven ‘geen antwoord’ (lees: neen). SP.a en CD&V zetten die ‘neen’ ook op papier. LDD, N-VA en Vlaams Belang antwoordden met een duidelijk ‘ja’. Met dat onderscheid dat het Vlaams Belang niet alleen voor de splitsing van de sociale zekerheid pleit, maar ook voor de snelle splitsing van België. De slimme kiezer – de kiezer dus die kan rekenen – weet wat hem straks te doen staat.
U kan de brochure ‘Uw Vlaamse sociale zekerheid na de zesde staatshervorming bestellen via www.akvsz.org. Warm aanbevolen!