
Naar aanleiding van een rapport van Unia eisten alle partijen in koor een forse aanpak van ‘discriminatie’. Alleen het Vlaams Belang deed niet mee aan de hysterie.
Belangrijk nieuws voor links dat overal in de samenleving discriminatie en racisme ontwaart: uit cijfers van Unia zelf blijkt dat nooit eerder zoveel mensen bij deze instelling aanklopten voor vermoedelijke discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs. In 2016 waren er immers 575 mensen die een werkgerelateerde ‘vermoedelijke’ discriminatie meldden tegen 375 in 2015. Mensen zouden volgens Unia vooral ‘gediscrimineerd’ worden op basis van ‘raciale kenmerken’, geloof, handicap of leeftijd.
Morele verontwaardiging
Uiteraard kon parlementair links deze gelegenheid niet aan zich laten voorbijgaan. Parlementsleden van Groen, CD&V en sp.a verdrongen elkaar dan ook op het parlementaire spreekgestoelte om om ter luidst hun morele verontwaardiging uit te schreeuwen en een nog hardere aanpak van discriminatie en beknotting van de vrijheid van werkgevers te eisen. Sonja Claes (CD&V) vond het “hoog tijd dat wordt ingezet op handhaving”, Yasmine Kherbache (sp.a) wilde een “betere opsporing van discriminatie” en verontwaardigingskampioen Imade Annouri (Groen) eiste “eindelijk een uitrol van praktijktesten”.
Maar ook N-VA sprong op de politiekcorrecte kar. Minister Muyters wees op de initiatieven die hij al had genomen om discriminatie te bestrijden: “De dienstenchequesector is nog maar net overgedragen en wat doen we daar? ‘Mystery calls’ door de sensibilisering via de sector zelf.” “Voor de dienstencheques willen we de decretale basis maken om ervoor te zorgen dat elk dienstenchequebedrijf verplicht is mee te werken rond de mystery calls”, kondigde hij ook aan. En nog: “Inspectie op discriminatie bij aanwerving bij andere bedrijven of binnen een bedrijf is niet mijn bevoegdheid. Wij doen daar inspecties samen met de federale inspectie.”
N-VA: “Unia is belangrijk”
Ook N-VA-parlementslid Miranda Van Eetvelde bewees haar loyauteit in de heilige strijd tegen de discriminatie: “Het is de allereerste keer dat er zoveel werk wordt gemaakt van de verschillende acties, zowel door de overheid als door de politiek. De samenwerking met Unia is zeker zeer belangrijk. Zij staan het dichtst bij de mensen.”
Er was maar één partij die het hoofd koel hield bij zoveel hysterie en dat was – u raadt het al – het Vlaams Belang. “Ik heb geen zin om op basis van de cijfers van Unia mee te doen aan een hetze tegen werkgevers. Ik denk dat werkgevers op basis van competenties mogen aanwerven wie ze willen, zonder dat ze zich daarvoor moeten verantwoorden”, wierp Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens het politiekcorrecte establishment voor de voeten. Want inderdaad, een systeem organiseren waarbij er bij aanwervingen steeds een ‘big brother’ over de schouder van de werkgevers meekijkt, doet denken aan praktijken van totalitaire regimes.
Beter tewerkstellingsbeleid
Volgens Chris Janssens is het bovendien al te gemakkelijk werkgevers de zwarte piet door te spelen wanneer bepaalde groepen niet aan een job geraken: “Dat mensen met een arbeidshandicap en 50-plussers vooralsnog te weinig aan bod komen op de arbeidsmarkt heeft niet alleen met de keuze van de werkgevers te maken, maar vooral ook met een beleid dat er niet voor zorgt dat de aanwerving van die mensen aantrekkelijk genoeg is.”
Ons parlementslid riep de Vlaamse regering tot slot op te stoppen met de jacht op vermeende ‘discriminatie’ en een beter tewerkstellingsbeleid te voeren: “Als ik kijk naar de dwaze opmerking van Unia dat te veel personeelsbestanden te blank en te mannelijk zijn, dan denk ik dat we de miljoenen euro’s overheidsgeld die naar die instelling gaan beter zouden gebruiken om bedrijven aan te moedigen om bijvoorbeeld mensen met een arbeidshandicap aan te werven. Ik roep dus op om geen heksenjacht te organiseren, maar om een beleid te voeren waarmee onze arbeidsgehandicapten en ouderen echt zijn gebaat.”