Vanuit een financieel-fiscale invalshoek in “Het Vlaams Witboek” (Gazet van Antwerpen, 14.05.2007) komt professor dr. Jan De Groof, regeringscommissaris aan de universiteiten van Antwerpen en Hasselt, en één van de organisatoren van het Lentemanifest, tot het besluit dat Vlaanderen en Wallonië dringend meer bevoegdheden moeten krijgen.
Het model van de nabije toekomst zal in elk geval sterk rekening moeten houden “met de behoefte aan zelfstandigheid, teneinde de volle verantwoordelijkheid te kunnen nemen”. Voor Jan De Groof bestaat er geen onduidelijkheid over: een samenleving in stand houden die solidair is met de zwakkeren, “maakt slechts kans door een grotere responsabilisering op het gepaste niveau en dus door overdracht van bevoegdheden en sociaal-economische hefbomen naar Vlaanderen”.
Waarom een ingrijpende staatshervorming noodzakelijk is? We moeten dringend breken met het consumptiefederalisme dat dit land al zoveel heeft gekost, aldus professor De Groof, maar dat is niet de enige reden. “De hervorming is onontbeerlijk om tegemoet te komen aan de te grote verschillen, ook in overtuigingen, voorkeuren en beleidsopties, tussen het Noorden en het Zuiden van het land”. Alleen fiscale autonomie zal, ook in Wallonië, leiden tot minder verspilling van overheidsmiddelen.
Tot slot herhaalt professor De Groof de eisen van het Lentemanifest. Volgende materies moeten dringend geregionaliseerd: het wetenschappelijk onderzoek, de gezondheidzorg, het gezinsbeleid, het arbeidsmarktbeleid met de loononderhandelingen, de werkloosheidsuitkeringen, het veiligheidsbeleid en de organisatie van de rechtsbedeling, fiscale autonomie in personen- en vennootschapsbelasting en een transparant systeem van transfers.