Nieuws
maandag, 27 jun 2022

Strenge handleiding voor vrijlating onder voorwaarden is noodzaak

Het Vlaams Belang vindt het zonder meer noodzakelijk dat er een strenge handleiding komt die onderzoeksrechters duidelijkheid moet bieden wanneer iemand al dan niet kan worden vrijgelaten onder voorwaarden. “Nu vallen er doden omdat er mensen te vaak en ten onrechte werden vrijgelaten”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “En onderzoeksrechters moeten onmiddellijk ingrijpen wanneer de voorwaarden voor een vrijlating niet worden nageleefd.”

“In sommige gevallen kan er voor ons van een vrijlating geen enkele sprake zijn”, aldus Bury. “Dat moet bijvoorbeeld zeker het geval zijn wanneer de zaak draait om kindermisbruik of kinderporno. Het kan echt niet, zoals we recent in het Kortrijk van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) hebben moeten meemaken, dat een man die een vierjarig meisje wou ‘huren’ vrijkwam onder voorwaarden. In zijn geval mocht hij gewoon geen contact meer met de moeder hebben.”

“Een vrijlating is een gunst, tegen schenden van voorwaarden moet hard opgetreden worden”

Het Vlaams Belang stelde ondertussen al tientallen vragen aan de minister over de vrijlatingen onder voorwaarden. “Na partnergeweld en intrafamiliaal geweld worden huisverboden, straatverboden en contactverboden heel vaak opgelegd. In 2021 traden er bijvoorbeeld 384 tijdelijke huisverboden in werking. Een triest record, maar tevens een goede zaak.”

“Regelmatig gaat het ook om correcte beslissingen om enkel een verbod op te leggen en de dader niet van zijn vrijheid te beroven. Geboeid afgevoerd worden of voor een rechter verschijnen is voor velen een voldoende afschrikking”, vervolgt Bury. “Maar helaas worden de voorwaarden van de vrijlating niet steeds gerespecteerd, zoals duidelijk het geval was in het drama te Merksplas dit weekend.”

Uit cijfers door Vlaams Belang opgevraagd blijkt de huisverboden in 2021 72 maal niet werden gerespecteerd. “We vroegen de minister ook om informatie over de sancties of bijkomende maatregelen bij het niet nakomen van de opgelegde voorwaarden”, besluit Bury. “En toen moest Van Quickenborne toegeven hier niets over te weten, aangezien er bij Justitie hierover geen gegevens beschikbaar zijn. Het toont alleen maar aan dat de handleiding voor onderzoeksrechters, die in 2025 klaar zal zijn, niets te vroeg komt. De maatschappij moet beschermd worden tegen sujetten die de voorwaarden voor de gunst die ze kregen aan hun laars lappen.”