
Barbara Bonte: “Vlaming heeft recht op tijdige en correcte informatie over gevolgen.”
Zoals bekend dreigt deze winter een stroomtekort, waarbij delen van Vlaanderen tijdelijk zonder stroom kunnen worden gezet om de tekorten op te vangen. De NMBS maakte al bekend dat er grote gevolgen zouden zijn voor het treinverkeer. Tot op heden werd nog niet bekendgemaakt welke gevolgen de afkoppeling zal/kan hebben op de openbare dienstverlening in Vlaanderen.
Via een schriftelijke vraag peilde Vlaams parlementslid Barbara Bonte bij bevoegd Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans welke instellingen en diensten van de Vlaamse overheid gelegen zijn in zogenaamde “afkoppelingszones” en dus getroffen kunnen worden door een black-out.
De minister bezorgde een lange lijst van 917 instellingen en voorzieningen die gelegen zijn in een afkoppelingszone. In de lijst van instellingen en diensten die getroffen kunnen worden bevinden zich onder meer twintig stelplaatsen van De Lijn, waardoor de impact van de stroomuitval ook gevolgen dreigt te hebben voor het openbaar vervoer. De stad Gent mag dan wel ontsnappen aan een black-out, de vraag is welke gevolgen de stroomuitschakeling in de stelplaats van Gentbrugge zal hebben op de trams die van daaruit richting Gent vertrekken.
Ook 52 bedieningsgebouwen van bruggen en sluizen die in beheer zijn van Waterwegen en Zeekanaal of NV De Scheepvaart zouden bij een eventuele afschakeling in hun zone getroffen kunnen worden. Dit dreigt zowel de binnenvaart als het personenvervoer te treffen.
Ook de gemeenschapsinstelling van Beernem, waar onder meer jongeren verblijven die een misdrijf hebben gepleegd, is gelegen in een afschakelzone. Verder ook 25 zoutopslagplaatsen van het Agentschap Wegen en Verkeer, wat mogelijk gevolgen heeft voor het ijsvrij maken van de wegen. Ook een ganse reeks magazijnen, kantoorgebouwen, loodsen, musea en laboratoria liggen in de afkoppelingszones, wat vanzelfsprekend eveneens de nodige veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.
Barbara Bonte: “Ik stelde de vraag op 2 oktober. Ik vroeg de minister ook naar de mogelijke gevolgen, naar de maatregelen die werden genomen, naar de veiligheidsrisico’s en naar de kostprijs. Op deze vragen ontving ik nog steeds geen antwoord, wat de vraag doet rijzen in welke mate de Vlaamse regering wel goed voorbereid is op de mogelijke stroomonderbreking in de afkoppelingszones. Ik vrees het ergste. Nochtans heeft de burger recht op tijdige en correcte informatie omtrent de gevolgen van een mogelijke stroomuitval voor de Vlaamse dienstverlening. Nu is er vanuit de Vlaamse regering helemaal geen communicatie hierover. Een stroomuitval is geen akkefietje maar kan integendeel verstrekkende gevolgen hebben. Ik hoop dan ook dat de Vlaamse regering alsnog de burger snel zal inlichten over de mogelijke gevolgen van een black-out voor de Vlaamse overheidsdiensten.”
In bijlage de vraag van Barbara Bonte, alsook het antwoord van de minister
Wim Van Osselaer
Persverantwoordelijke fractie Vlaams parlement
Lees hier bijlage 1.
Lees hier bijlage 2.