Persberichten
dinsdag, 05 mei 2020

Thuiswerk Vlaamse overheid verviervoudigd: “Voortrekkersrol innemen na coronacrisis”

Het Vlaams Belang wil dat de noodgedwongen opgebouwde expertise in thuiswerk binnen de Vlaamse overheid wordt verstevigd en uitgebouwd, zodat het ook na de coronacrisis als voorbeeld kan dienen voor de private sector. Het thuiswerk binnen de administratie van de Vlaamse overheid is ten gevolge van de coronacrisis immers verviervoudigd. Dat blijkt uit informatie van Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) die werd opgevraagd bij minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open Vld). D’haeseleer hoopt nu dat de regering “met deze noodgedwongen opgebouwde expertise na de coronacrisis het thuiswerk vlugger uitbouwt en zo het goede voorbeeld geeft voor het bedrijfsleven”.

De voorbije jaren hadden de meeste personeelsleden van de Vlaamse overheid al de mogelijkheid om in een of andere vorm gebruik te maken van thuiswerk. In 2019 kwamen 21.572 personeelsleden voor ‘plaats- en tijdsonafhankelijk werken’ (PTOW) in aanmerking. Deze cijfers hebben betrekking op de diensten van de Vlaamse overheid met uitzondering van de Openbare Psychiatrische Zorginstellingen Geel en Rekem. De Vlaamse overheid voerde het structureel telewerk voor haar administratie in 2006 in. Dit werd mogelijk gemaakt door de digitalisering van de processen en de dienstverlening.

D’haeseleer: “Thuiswerk kan bijdragen tot beter evenwicht werk-gezin, milieu en mobiliteit”

Wegens de coronacrisis vond er een forse toename plaats in het thuiswerk. “Algemeen zien we ongeveer een verviervoudiging van het aantal registraties per dag in vergelijking met de periode voor de maatregelen”, zo liet Somers weten. “Als algemene regel geldt nu tijdens de coronacrisis immers dat iedereen binnen de Vlaamse overheid maximaal van thuis uit werkt. Er is tijdelijk geen beperking op het aantal thuiswerkdagen. Ook stam- en glijtijden zijn flexibel. Enkel voor cruciale functies en diensten kan hiervan afgeweken worden door de leidend ambtenaren.”

Volgens Guy D’haeseleer biedt deze crisis echter opportuniteiten voor de Vlaamse overheid om de mogelijkheden van thuiswerk in de toekomst vlugger uit te bouwen. Dit gezien de ervaring die de administratie nu noodgedwongen heeft opgebouwd. “De voordelen van thuiswerk zijn legio”, aldus D’haeseleer. “Thuiswerk draagt bijvoorbeeld bij tot een beter evenwicht tussen werk en gezin, een thema dat voor een gezinspartij als het Vlaams Belang uitermate belangrijk is. Thuiswerk heeft bovendien ook grote voordelen op het vlak van mobiliteit en leefmilieu. Als de regering wil dat het bedrijfsleven thuiswerk verder faciliteert, moet ze ook na de crisis een voortrekkersrol spelen en het goede voorbeeld geven.