Ortwin Depoortere hekelde het beleid na berichten dat teruggekeerde jihadi’s zelfs nauwelijks opgevolgd worden
Dat er in ons land zeer nonchalant wordt omgesprongen met de uit het Midden-Oosten teruggekeerde terroristen is een open deur intrappen. Ondertussen keerden er al 118 van dergelijke gruwels terug naar ons land. Ondanks loze beloften van politici als Bart De Wever en Bart Somers die na de aanslagen van november vorig jaar in Parijs op televisie stoer verklaarden dat jihadi’s “niet meer zouden mogen terugkeren”. De meeste terugkeerders werden bovendien niet of nauwelijks gestraft. En nu blijkt bovendien nog eens dat de overgrote meerderheid zelfs niet eens opgevolgd wordt. Het is de Vlaamse regering die sinds januari 2015 bevoegd is geworden voor de justitiehuizen die instaan voor de begeleiding. Uit recente cijfers blijkt echter dat de voorbije twee jaar amper 5 jihadi’s werden begeleid.
Hallucinant
Vlaams Parlementslid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) haalde in het Vlaams Parlement dan ook scherp uit naar het beleid: “Het is hallucinant dat er gedurende twee jaar geen werk is gemaakt van een systematische registratie en opvolging.” Minister Hilde Crevits antwoordde namens de regering dat de “justitiehuizen een taak hebben, maar dat ze die taak op het vlak van opvolging en begeleiding van een ‘foreign terrorist fighter’ maar krijgen als ze daartoe een mandaat krijgen van de rechtbank of van een rechter.” Wat de registratie betreft, stelde de minister: “We zijn sinds 1 januari bevoegd voor de justitiehuizen. Dat is nog geen twee jaar. Op dit moment worden er technische aanpassingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat terroristische misdaden als een aparte categorie worden genoteerd. Men zegt me dat dit eind deze maand, volgende maand in orde zal zijn.”
Laksheid
Voor Ortwin Depoortere toont dit nogmaals de laksheid van het beleid aan: “Minister Geens zegt dat we de teruggekeerde Syriëstrijders een deradicaliseringsprogramma zullen laten volgen, en als het wat meezit geven we hen een enkelband. Daarmee is voor hem de kous af.” Ook voor de problemen met het registratiesysteem had ons parlementslid weinig begrip: “Als binnen de registratie niet eens de mogelijkheid bestaat om iemand als terreurverdachte te catalogeren, dan schort er iets. Als men nu nog moet beginnen met het registratiesysteem te wijzigen, dan vind ik dat men rijkelijk laat komt.”
“Harde hand”
Ortwin Depoortere maakte duidelijk dat het Vlaams Belang voorstander is van een andere aanpak: “Als er één ding duidelijk is, is het dat we sinds de aanslagen in staat van oorlog zijn met het moslimextremisme en dat de link tussen de aanslagen en ex-Syriëstrijders niet ver te zoeken is. Het is dus niet de tijd om met nogmaals halfzachte maatregelen als deradicaliseringsprogramma’s en enkelbanden af te komen. We moeten nu eindelijk met harde hand de strijd aangaan met terreur.”