Burgemeester Wim Dries (CD&V) steekt de lont in het kruitvat
Na eerdere recente conflicten tussen Afghanen en Sikhs in Sint-Truiden, is deze keer de stad Genk het weinig benijdenswaardige strijdtoneel waar een buitenlands conflict uitgevochten wordt. Een bom in het lokaal van een Koerdische vereniging, een uiterst woelige betoging met massale vechtpartijen in het centrum van Genk en als – voorlopig – dieptepunt twee neergestoken Turkse tieners in een Genkse school met opnieuw onrust tot gevolg.
Het Vlaams Belang wijst terzake op de verpletterende verantwoordelijkheid van CD&V-burgemeester Wim Dries. De incidenten zijn geëscaleerd ten gevolge van de toestemming om een Koerdische manifestatie te laten plaatsvinden in het centrum van Genk. Hiermee heeft CD&V-burgemeester Wim Dries de lont in het kruitvat gestoken. De betoging draaide uit op een machtsstrijd tussen de Koerdische PKK en de Turks-extremistische Grijze Wolven.
Ondergetekende zal burgemeester Dries over de toestemming voor de betoging en het geëscaleerde Turks-Koerdische conflict ondervragen op de eerstkomende gemeenteraad.
De zware incidenten tonen aan dat de diversiteitspolitiek van de nieuwe Genkse coalitie van CD&V en ProGenk (sp.a) tot niets leidt en de maatschappelijke tegenstellingen alleen maar vergroot. Gisterenavond werden de Turkse heethoofden overigens in het Turks toegesproken door de Genkse CD&V-schepen van Turkse afkomst Ali Çaglar. Blijkbaar wordt er in sommige bevolkingsgroepen enkel maar geluisterd naar iemand als die dezelfde etnische origine heeft.
De lakse immigratiewetten van de traditionele partijen leiden niet alleen tot aanhoudende immigratie maar ook tot steeds meer geïmporteerde conflicten. Het is op termijn een onhoudbare situatie. Voor het Vlaams Belang is het duidelijk: Turkse (en andere buitenlandse) conflicten hoeven niet in Limburg, niet in Vlaanderen, niet in Europa uitgevochten te worden.
Chris Janssens
Vlaams parlementslid