
Een undercoverreportage van de Zweedse openbare omroep heeft voor heel wat opschudding gezorgd. Volgens onafhankelijk publicist Filip van Laenen toonde de reportage immers aan dat imams aan enkele van de grootste moskeeën van het Scandinavische land zich weinig aantrekken van de Zweedse wetten wanneer ze hun gelovigen raad geven, en vrouwen aanraden tot volledige onderwerping aan hun man.
2 op 10
De programmamakers stuurden twee vrouwen, gehuld in niqaab, naar de tien grootste moskeeën van het land voor een persoonlijk gesprek met de imams. Eén van hen vertelde in het onderhoud dat haar man haar sloeg, getrouwd was met een tweede vrouw, en dat ze niet meer met hem naar bed wou gaan. In zes van de moskeeën werd haar aangeraden toch met haar man naar bed te gaan, wanneer hij maar wilde. Slechts in twee moskeeën raadde men haar aan de zaak bij de politie aan te geven, terwijl haar dat in zes moskeeën ten stelligste werd afgeraden. Slechts twee imams vertelden dat polygamie in strijd is met de Zweedse wetgeving.
Taqiyya
Bovendien bleek de raad die de imams gaven in sommige gevallen te verschillen, al naargelang ze wisten of er camera’s draaiden of niet. Dat is natuurlijk niets anders dan de praktische toepassing van de zogenaamde taqiyya, het islamitische handigheidje dat moslims toelaat niet-moslims om de tuin te leiden.
Een suggestie voor de VRT
Zoals een reportage van de RTBf onlangs nog aantoonde, is het in eigen land niet veel beter gesteld. Toen de reportagemakers een kijkje gingen nemen in een van de ‘lokale boekhandels’ van Molenbeek viel hun mond open. De bestsellerslijst stond bol van literatuur die niet bepaald een pleidooi houdt voor de gelijkheid van man en vrouw. In verschillende boeken staat “dat de man meer kwaliteiten heeft dan de vrouw, dat de meeste bewoners van de hel vrouwen zijn en dat een vrouw die niet wil slapen met haar man zich aan de woede van Allah blootstelt.” En wie herinnert zich nog de onthullende reportage die Hind Fraihi, een jonge onderzoeksjournaliste die gedurende twee maanden onderdook in hartje Molenbeek, zeven jaar geleden al maakte?
Ondertussen is het – zoals Van Laenen terecht stelt – wachten op een diepgravende reportage van onze openbare omroep om te onderzoeken of de toestand (elders) in Vlaanderen zoveel beter is…