
Alweer een socialist in lastige papieren. Luc Pauwels en Wim Van den Eynde schreven een ontluisterend portret over de handel en wandel van Johan Vande Lanotte, SP.a-boegbeeld in Oostende. Het boek bekwam de twee VRT-journalisten slecht, want ze werden door de nieuwsredactie (tijdelijk) geschorst. Maar daarover meer in een volgend artikel…
Een neus voor geld
Het is niet de eerste keer dat Vande Lanotte in opspraak komt. Zijn machtsgreep in Oostende is dan ook legendarisch: toppoliticus, professor, havenvoorzitter, basketbaas, ondernemer en bestuurder van talloze vennootschappen. Een en ander brengt heel wat geld in het laatje en Vande Lanotte kent de juiste trucs om de belastingen te omzeilen of ontduiken. Staalharde bewijzen worden in het boek niet geleverd, maar het ruikt op zijn minst behoorlijk naar belangenvermenging. “Als minister van de Noordzee beslist Vande Lanotte om zware subsidies uit te schrijven voor windmolenparken offshore (in zee, red.). Enkele jaren later wordt hij voorzitter van Electrawinds en incasseert hij zelf een stuk van die subsidies. Inmiddels is hij opnieuw minister van de Noordzee, waardoor hij geacht wordt om objectief te oordelen over nieuwe vergunningen in de windindustrie. Kan dat?”, vragen de auteurs zich af.
“God de Vader”
“De keizer van Oostende” krijgt nu ook in zijn thuishaven… tegenwind. Twee SP.a-schepenen met een lange staat van dienst zijn ook niet blij met de aanpak van Vande Lanotte. Zij noemen hem “God de Vader”, zonder wie er in Oostende en ver daarbuiten niets wordt beslist. Het verhaal van Vande Lanotte roept herinneringen op aan dat van Steve Stevaert, “God in Hasselt en omstreken.” Hoe dat verhaal is afgelopen, weet u ongetwijfeld nog. Stevaert viel van zijn voetstuk en mogelijk wacht Vande Lanotte straks hetzelfde lot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.